Vijest
19.07.2023

Indonezijsko izaslanstvo posjetilo Sveučilište u Zagrebu

U novim prostorima Sveučilišta u Zagrebu, u zgradi Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL, u utorak 18. srpnja 2023. održan je sastanak izaslanstva Republike Indonezije i predstavnika Sveučilišta u Zagrebu. Cilj sastanka bilo je jačanje suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i visokoobrazovnih institucija u Indoneziji, kao i stvaranje preduvjeta za sklapanje bilateralnih sporazuma radi razmjene studenata i iniciranja potencijalnih zajedničkih aktivnosti i inicijativa.

Uz potpredsjednika Narodne savjetodavne skupštine Republike Indonezije Sjarifuddina Hasana i člana Skupštine Antona Sukartonoa, indonezijsko izaslanstvo činili su njihovi suradnici: Mohammad Jafar Hafsah, Iwan Hermawan i Michael Ernala Bangun. Sastanku je nazočila i veleposlanica Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Suwartini Wirta te prvi tajnik Odjela za političke poslove Veleposlanstva Wahyu Hari Satrio. Uz prorektora za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju prof. dr. sc. Juricu Pavičića i prorektora za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislava Josipa Mlinarića, predstavnici Sveučilišta u Zagrebu na sastanku bili su izv. prof. dr. sc. Anita Čeh Časni, direktorica Instituta za euroazijske studije pri Ekonomskom fakultetu, izv. prof. dr. sc. Robert Mikac s Fakulteta političkih znanosti, prof. dr. sc. Zlatko Svečnjak s Agronomskoga fakulteta, i dr. phil Branka Roščić, voditeljica Središnjega ureda za međunarodnu suradnju.

Potpredsjednik Narodne savjetodavne skupštine Republike Indonezije Sjarifuddin Hasan istaknuo je da Indonezija ulaže velike napore kako bi unaprijedila svoj sustav znanosti i visokoga obrazovanja, pri čemu se izvrsni studenti diplomskih i doktorskih studija potiču na studiranje na vrhunskim sveučilištima u Europi i svijetu kako bi se nakon stjecanja diplome vratili u svoju domovinu. Želeći dodatno potaknuti područje internacionalizacije visokoga obrazovanja, rekao je kako se trenutačno na indonezijskim sveučilištima također paralelno uspostavljaju i različiti kratkoročni, šestomjesečni programi za inozemne studente. Također, u svrhu daljnjega razvoja suradnje između indonezijskih sveučilišta i Sveučilišta u Zagrebu predložio je razvoj zajedničkih inicijativa koje bi pozitivno utjecale na povećanje studentske mobilnosti.

Prorektor prof. dr. sc. Jurica Pavičić istaknuo je kako Sveučilište u Zagrebu, u okviru Erasmus programa – KA107/171 projekata mobilnosti s trećim zemljama, ima aktivnu suradnju s nekoliko institucija u Indoneziji (Agronomsko sveučilište u Bogoru, Tehnološki institut u Bandungu, Sveučilište u Lampungu). Također, u okviru Indonezijskoga programa stipendiranja međunarodnih studentskih mobilnosti (Indonesian International Student Mobility Awards – IISMA), u kojem sudjeluje nekoliko sastavnica (Agronomski fakultet, Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Fakultet političkih znanosti, Fakultet hrvatskih studija, Pravni fakultet), u 2021. na Sveučilištu u Zagrebu boravilo je pet studenata, a 2022. ukupno njih 10. S obzirom na to da bi u zimskom semestru ak. god. 2023./2024. na Sveučilištu u Zagrebu trebalo boraviti 15 studenata, održani sastanak trebao bi rezultirati sklapanjem sporazuma na fakultetskoj razini kako bi se taj broj povećao.

Prorektor prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić istaknuo je kako se na razini Sveučilišta u Zagrebu upravo priprema strategija za osnaživanje suradnje između Sveučilišta i gospodarstva, što dodatno može pozitivno utjecati i na daljnji razvoj s međunarodnim institucijama, pa i s onima u Indoneziji. Također, prorektor je rekao da Uprava Sveučilišta ulaže napore u razvoj kampusa Borongaj, što će biti iznimno važno i za daljnji razvoj internacionalizacije te privlačenje stranih studenata na Sveučilište u Zagrebu.

Veleposlanica Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Suwartini Wirta istaknula je kako je u posljednjem razdoblju ostvarena dobra suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu i Sveučilištem u Splitu. Također, najavila je i održavanje ljetne škole koju u rujnu 2023. zajednički organiziraju dva hrvatska i dva indonezijska sveučilišta i na kojoj će sudjelovati studenti iz dviju zemalja.

 

 Top