Vijest
28.11.2023

FSB, CRTA i BMW od sada zajedno u razvoju umjetne inteligencije

U četvrtak 16. studenoga 2023. BMW grupa i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) te Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) svečano su predstavili početak suradnje na razvoju računalnih modela i modela umjetne inteligencije koji će se koristiti za predikciju proizvodnje prototipnih baterijskih ćelija. Taj inovativni projektni zadatak veliki je korak naprijed u istraživanju i razvoju tehnologije baterijskih ćelija, a rezultati će imati dalekosežne posljedice za budućnost električnih vozila.

U prepunoj dvorani predstavnici BMW grupe održali su i predavanje studentima FSB-a o temi Proizvodni koraci, prikupljanje i analiza podataka u proizvodnji prototipnih baterijskih ćelija. Gosti predavači bili su predstavnici Centra kompetencija za baterijske ćelije BMW grupe (Tvornica BCCC u Münchenu): g. Moritz Poremba, voditelj razvoja tehnologije baterijskih ćelija i recikliranja u BCCC-u, i g. Ivan Rumenović, voditelj projekta za proizvodni logistički sustav naručivanja u BCCC-u, te alumni FSB-a.

Predavanje je privuklo veliko zanimanje studenata, koji su imali priliku čuti najnovije informacije o proizvodnim procesima i inovacijama u području baterijskih tehnologija. Također, g. Poremba i g. Rumenović sudjelovali su na Career Speed Datingu, koji se održavao u sklopu Dana Fakulteta strojarstva i brodogradnje, gdje su razgovarali sa studentima diplomskih studija FSB-a, dajući im mogućnost za buduću suradnju kroz praksu ili zaposlenje u BMW grupaciji. Također, predstavili su najnoviji električni BMW i5 na lokaciji, pružajući studentima uvid u vrhunsku tehnologiju i inovacije koje BMW grupa integrira u svoje proizvode.

Suradnja će se provoditi na razini FSB-a te u CRTA-i, a vodit će ju doc. dr. sc. Marko Švaco, voditelj CRTA-e i Katedre za autonomne sustave i računalnu inteligenciju FSB-a. Voditelj kooperacijskoga projekta u tvrtki BMW bit će g. Ivan Rumenović.

Ova suradnja sjajan je primjer uspješne sinergije akademske zajednice i industrije te obećava izvanredne rezultate u daljnjem razvoju tehnoloških rješenja koja će oblikovati budućnost proizvodnje u automobilskoj industriji.

Daljnje aktivnosti o ovoj suradnji pratite na portalu CRTA-e.Top