Vijest
27.04.2023

Europsko udruženje sveučilišta - EUA: održana opća skupština i godišnja konferencija 2023. u Gdanjsku

Opća skupština EUA-e (European University Association) održavala se od 19. do 21. travnja 2023., uoči Godišnje konferencije za 2023. godinu, pod naslovom Moramo razgovarati o utjecaju (We need to talk about impact), a njezin je domaćin bilo Tehničko sveučilište u Gdanjsku (Politechnika Gdańska).

EUA predstavnička je organizacija sveučilišta i nacionalnih rektorskih konferencija u 47 europskih zemalja. EUA ima ključnu ulogu u bolonjskom procesu i utječe na politike EU-a u visokom obrazovanju, znanstvenim istraživanjima i inovacijama. Zbog doticaja s nizom drugih europskih i međunarodnih organizacija, EUA osigurava da se poštuje neovisnost europskih sveučilišta kada su posrijedi odluke koje će utjecati na njihove aktivnosti.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

Sveučilište u Zagrebu član je EUA-e te su kao aktivni predstavnici Sveučilišta na konferenciji sudjelovali prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju, i dr. phil. Branka Roščić, voditeljica Središnjega ureda za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju. Rektorski zbor Republike Hrvatske također je član EUA-e te je tajnica Paula Pavletić, prof., aktivno predstavljala Rektorski zbor.

EUA_konferencija 2023

Na Općoj skupštini EUA-e izabran je novi predsjednik ‒ prof. dr. Josep M. Garrell, naslijedivši Michaela Murphyja sa Sveučilišta Cork (University College Cork), bivšega predsjednika toga sveučilišta koji je tu ulogu obnašao od 2019. Profesor Garrell bio je rektor Sveučilišta Ramon Llull u Barceloni od 2012. do 2022., a izabran je u Upravni odbor EUA-e 2019. godine, prethodno predstavljajući CRUE, Konferenciju rektora španjolskih sveučilišta, u Vijeću EUA-e od 2016. do 2019. godine.

Nakon izbora Josepa M. Garrella, članstvo EUA-e izabralo je i nove članove Upravnoga odbora: Vincent Blondel, rektor Sveučilišta u Louvainu (Belgija), Astrid Söderbergh Widding, rektorica Sveučilišta u Stockholmu (Švedska), Maurizio Tira, bivši rektor Sveučilišta u Bresciji (Italija), Wim van de Donk, rektor Sveučilišta u Tilburgu (Nizozemska), i Marcin Pałys, bivši rektor Sveučilišta u Varšavi (Poljska), koji je izabran na još jedan mandat. Izabrani članovi Upravnoga odbora pridružit će se Paulu Boyleu (Sveučilište Swansea), Anne Lequy (Sveučilište primijenjenih znanosti Magdeburg-Stendal) i Ivanki Popović (Sveučilište u Beogradu), čiji mandati traju do 2025. godine.

Više o Konferenciji uz pozdravni govor prof. dr. sc. Krzysztofa Wilde, rektora Tehničkoga sveučilišta u Gdanjsku, možete pročitati OVDJE.
Top