Vijest
24.05.2023

"Dan očaranosti biljkama" na Agronomskom fakultetu

Pod pokroviteljstvom Europske organizacije za biljne znanosti (EPSO) 18. svibnja proglašen je međunarodnim Danom očaranosti biljkama (Fascination of Plants Day). Njegovo obilježavanje u svijetu započelo je 2012. godine, a Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uključio se aktivno u inicijativu od samoga početka kao organizator za Republiku Hrvatsku. 

Svake dvije godine organiziraju se službene manifestacije diljem svijeta. Iako se ove godine službeno ne obilježava Dan očaranosti biljkama, Agronomski fakultet ipak će otvoriti svoja vrata u četvrtak 1. lipnja 2023. od 10 do 15 sati za sve zainteresirane posjetitelje i ponuditi niz radionica i predavanja te gastro, art i kozmetičke proizvode iz vlastite radinosti.

Cilj manifestacije je u što većoj mjeri očarati građane, prvenstveno najmlađe, biljkama i ukazati im na važnost biljnih znanosti za poljoprivredu i održivi uzgoj hrane, kao i za hortikulturu, šumarstvo te uzgoj neprehrambenih proizvoda od biljnih sirovina kao što su kozmetika, papir, vlakna, kemikalije, energija i lijekovi. Uloga biljaka u očuvanju okoliša također je ključna.

Program Dana očaranosti biljkama namijenjen je za sve dobne skupine i nudi raznovrstan sadržaj: 

  • 5 štandova sa gastro, art i kozmetičkim proizvodima na otvorenom,
  • 5 radionica u vrtu i na pokušalištima Agronomskoag fakulteta
  • 2 radionice u zatvorenom.

 Top