Vijest
04.05.2023

Dan i noć na PMF-u

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove godine organizira jednodnevnu manifestaciju "Dan i noć na PMF-u", koja će se održati 5. svibnja u dnevnom, noćnom i online programu.

Provesti dan i noć na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu znači sudjelovati na jednom od najvećih događaja popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Prema broju sudionika to je i najveća manifestacija koju organizira jedan fakultet na području Hrvatske. Nastao je 2016. povezivanjem cjelina koje su se samostalno i tradicionalno održavale na svih sedam odsjeka PMF-a: Noć biologije, Fizika danas, Geofizika uživo, Otvoreni dan geografije, Otvoreni dan geologije, Otvoreni dan kemije i Otvoreni dan matematike.

Glavni cilj manifestacije je promicanje prirodoslovlja, matematike i računarstva (tzv. STEM područja) najširoj javnosti, posebice djeci predškolskog uzrasta te učenicima osnovnih i srednjih škola. "Želja nam je potaknuti što veći broj učenika za odabir studija i karijere u ovim područjima djelatnosti", za Universitas portal je poručila doc. dr. sc. Jana Pisk s Kemijskoga odsjeka PMF-a.

Temeljna ideja je predstaviti znanost na drukčiji, pristupačniji i zanimljiviji način. Predavanja uz pokuse, radionice namijenjene učenicima, posjeti laboratorijima, samo su dio aktivnosti kojima se želi potaknuti zanimanje za prirodne znanosti. Ove godine, objedinjen vizualom, aktualnom temom i zajedničkom pozornicom, "Dan i noć na PMF"-u slavi 7. rođendan. Program je raznovrstan – u dnevnom se nude brojna predavanja, više desetaka radionica, odnosno više od 100 različitih aktivnosti u kojima će se moći sudjelovati. Noćni dio programa će biti održan na vanjskoj pozornici, te će se uživati u brojnim sadržajima, dobrom društvu i još boljem znanstvenom zalasku sunca.

Više o programu i ostalim informacijama možete vidjeti OVDJE.

Manifestacija "Dan i noć na PMF-u" pod visokim je pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.Top