Vijest
15.05.2023

Alumni priča: sinergijom znanosti i umjetnosti do standardnoga hrvatskog slovopisa

U auli Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 11. svibnja 2023. održana je Alumni priča: sinergijom znanosti i umjetnosti do standardnoga hrvatskog slovopisa u kojoj su sudjelovali istaknuti alumni zagrebačkoga Sveučilišta. Gosti razgovora bili su: dr. sc. Ante Bežen, red. prof. Učiteljskog fakulteta u miru; dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i red. prof. mr. art. Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti. Razgovor je moderirala doc. dr. sc. Martina Kolar Billege s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku je predsjednik Saveza ALUMNI UNIZG prof. dr. sc. Mario Šafran pozdravio okupljene i zahvalio gostima na odazivu i sudjelovanju u još jednoj zanimljivoj alumni priči.

Sudionici su, uz svoje osobne alumni priče, predstavili zajedničku priču o multidisciplinarnoj suradnji čiji je rezultat postao važan element standardnoga hrvatskog jezika. U okviru navedenoga projekta, na temelju znanstvenog i umjetničkog istraživanja, osmišljena su školska slova koja su prihvaćena i uvrštena u Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2013. godine. Riječ je o školskim slovima koja su u hrvatskome jeziku prvi put u povijesti standardizirana.

Prof. dr. sc. Ante Bežen još je 2007. godine postavio pitanje Jezično-likovnoga standarda u početnom čitanju i pisanju na hrvatskom jeziku te pokrenuo projekt u kojem je, uz njega, sudjelovao interdisciplinarni tim stručnjaka, znanstvenika i umjetnika: red. prof. art. Siniša Reberski, doc. dr. sc. Martina Kolar Billege, prof. dr. sc. Jadranka Nemeth-Jajić, prof. dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić te mr. sc. Nada Lagumdžija i prof. art. Vladimir Kuharić. U vrijeme završetka projekta Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, na čelu s ravnateljem dr. sc. Željkom Jozićem, dovršavao je Hrvatski pravopis, pa su te okolnosti omogućile da slova budu uvrštena u normativnu literaturu hrvatskoga standardnog jezika.

Prof. dr. sc. Ante Bežen istaknuo je važnost standardiziranih školskih slova u metodičkom kontekstu poučavanja početne pismenosti, ali i u širem identitetskom smislu. Dr. sc. Željko Jozić objasnio je okolnosti koje su dovele do standardiziranja slova, odnosno njihovo uvrštavanje u Hrvatski pravopis. Autor slova, red. prof. mr. art. Siniša Reberski, objasnio je europski kontekst slovnoga standarda te opisao pristup poučavanju pisanja. Pisanje ima važnu ulogu u poučavanju jezika. Budući da pismo nije dovoljno samo po sebi, uz njega su dane opširne upute, vizualna uporišta, upute o položaju tijela, ruke i pisaljke te o pisanju lijevom rukom. Sve je to opisano u knjizi „Početno pisanje na hrvatskom jeziku“, autora Bežena i Reberskog, urednika Jozića, u izdanju Instituta za hrvatski jezik  i jezikoslovlje.

Sveučilište u Zagrebu rado se diči svojim uspješnim alumnima koji svojim znanstvenim i umjetničkim radom podižu i promiču ugled Sveučilišta. Njihova znanstvena i umjetnička snaga doprinos je prepoznatljivosti Sveučilišta u Zagrebu na nacionalnoj (i široj) razini.

Snimku razgovora možete pogledati OVDJE.


Tekst napisala: doc. dr. sc. Martina Kolar BillegeTop