O svečanosti

O svečanosti


Obnovljena tradicija javne promocije doktora znanosti
, započeta još potkraj davne 1877., u novom je ruhu
svečano održana 14. i 28. rujna 2008. u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Redatelj svečanosti do 2015.
prof. Ozren Prohić, Sveučilište u Zagrebu, Akademija dramske umjetnosti

Oblikovanje doktorskih diploma
Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet - Studij dizajna:
prof. dr. sc. Stipe Brčić, Damir Bralić, dipl. dizajner, Nikola Đurek, dipl. dizajner

Doktorska medalja
Autor: prof. Damir Mataušić, Sveučilište u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti
Izvedba: Radionica primijenjene umjetnosti Zagreb d.d.

Svečane akademske odore za promocije doktora znanosti
Voditelj projekta: prof. dr. sc. Zvonko Dragčević, Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno – tehnološki fakultet
Realizacija projekta: Zavod za odjevnu tehnologiju Tekstilno - tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Krasopisni upis u knjigu promoviranih doktora
izv. prof. art. Siniša Reberski, Akademija likovnih umjetnosti

Vizualni identitet promocije
Marko Šesnić, dipl.dizajner i Goran Turković, dipl. dizajner

Knjiga doktora znanosti i umjetnosti
Nakladnik: Sveučilište u Zagrebu

Tisak
Sveučilišna tiskara d.o.o.

 

Prema želji tadašnjega rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Branka Jerena 1996. je pokrenut Projekt svečanih akademskih odora Sveučilišta u Zagrebu koje bi, u skladu s akademskim pravilima na sveučilištima u svijetu, odražavale hrvatsku samosvojnost i sadržavale znakovlje.

Provedba je toga projekta povjerena Tekstilno-tehnološkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prema likovnoj idejnoj kreaciji i izboru materijala dr. sc. Vesne Marije Potočić Matković, prof. emeritusa Ive Soljačića i prof. dr. sc. Zlatke Mencel-Bajs, svečane akademske odore izrađene su u Zavodu za odjevnu tehnologiju TTF-a. One predstavljaju, ne samo Sveučilište u Zagrebu nego i Republiku Hrvatsku, na svim svečanostima na kojima prisustvuju rektor te ostali sveučilišni i fakultetski odličnici. Prvo javno predstavljanje akademskih odora rektora i prorektora bilo je 16. rujna 1998. u sklopu svečanosti Sveučilišta u Zagrebu povodom dodjele počasnoga doktorata barunici Margaret Thatcher. Za nju je za tu prigodu izrađena počasna akademska odora.

U sklopu projekta Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu do sada je izradio svečane akademske odore za rektora i prorektore Sveučilišta u Zagrebu, Tehničkoga veleučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Karlovcu, Zdravstvenoga veleučilišta te za dekane i prodekane većine fakulteta. Svečane se akademske odore rabe prigodom promocije i drugih svečanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Tekstilno-tehnološki fakultet također je bio nositelj dizajna i izrade svečanih talara i odora za promocije dodjele počasnih doktorata Sveučilišta u Zagrebu, za sveučilišta u Brnu i Zvolenu (Slovačka) te za Teološke fakultete u Rijeci i Đakovu prigodom posjete pape Ivana Pavla II Hrvatskoj.

Prema ideji i zamisli prorektorice prof. dr. sc. Melite Kovačević u nastavku provedbe projekta svečanih akademskih odora posebno su dizajnirane i razrađene svečane akademske odore i talar koji će se rabiti na svečanosti dodjele i promoviranja doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu od 2008.

Kompozicija svečane akademske odore sastoji se od akademske odore, talara i akademske kape koji su posebno dizajnirani za svečane promocije doktora znanosti. U kreaciji i konstrukciji akademske toge dodana su četiri diskretna nabora koja omogućuju slobodu pokreta pri hodanju čime se posebno ističe njena prepoznatljivost, ljepota i akademsko dostojanstvo. Sama toga izrađena je od prozračne vunene tkanine, a na prednjem je dijelu reljefno izvezen logotip Sveučilišta u Zagrebu, osobito vidljiv u igri svjetla, čime toga zadržava doličnost.

Akademski je talar znamenje akademskoga statusa, nosi se preko oba ramena i označava pripadajuću akademsku slobodu i moć znanja. Talar je izrađen od sjajnoga satena u karakterističnoj boji - boji grada Zagreba. Na desnoj strani također kao i toga reljefno je izvezen logotip Sveučilišta u Zagrebu.

Akademska je kapa simbol akademske pripadnosti, pravokutnog je oblika, urešena pletenom kičankom. Prije samog početka promocije kičanka je postavljena s lijeve strane kape, a prilikom proglašenja prebacuje se na desnu stranu, što simbolizira ulazak u novo i više akademsko zvanje.Top