Vijest
19.02.2018

Više od 500 studenata otputovalo na studij/stručnu praksu u ljetnom semestru diljem Europe i svijeta

Dok se studenti koji su zimski semestar proveli u inozemstvu počinju vraćati s razmjene (više na poveznici), središnji Ured za međunarodnu suradnju otpratio je nove studente Sveučilišta u Zagrebu na studij i stručnu praksu u ljetnom semestru na brojna europska i svjetska partnerska sveučilišta. Istovremeno, središnji ured će strane studente koji dolaze studirati u ljetnom semestru na Sveučilište u Zagrebu dočekati na Danu dobrodošlice, 23. veljače na Arhitektonskom fakultetu (više na poveznici).

Više od 500 studenata provest će ljetni semestar u sklopu Erasmus+ studijskog boravka i Erasmus+ stručne prakse u državama Europske unije, i to u većem broju u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj. Najveći interes za studij u inozemstvu pokazali su studenti Ekonomskog, Filozofskog i Pravnog fakulteta, dok su se u najvećem broju studenti Prirodoslovno-matematičkog, Prehrambeno-biotehnološkog, Veterinarskog i Filozofskog fakulteta odlučili okušati u praksi kod stranih poslodavaca.

Temeljem raspisa javnog natječaja Europske komisije, Sveučilištu u Zagrebu odobreno je financiranje mobilnosti za programske zemlje (KA103) iz programa Europske unije, i to 1.578.500 eura za studijski boravak i 484.500 eura za stručnu praksu za oba semestra ak. god. 2017./18.  Riječ je o nepovratnim sredstvima s prosječnim iznosom stipendije po studentu između 360-560 eura/mjesecu, ovisno o vrsti mobilnosti i državi u koju odlazi student. Za studente s posebnim potrebama te studente slabijega socioekonomskoga statusa postoji i mogućnost veće stipendije.

Za financiranje odlazne mobilnosti studenata Sveučilišta u Zagrebu za partnerske zemlje (KA107) iz programa Europske unije odobreno je 28.443 eura za partnerska sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Rusiji te Ukrajini.

 

Uspješan boravak na partnerskim sveučilištima i kod stranih poslodavaca želimo svim studentima koji odlaze na mobilnost u ljetnom semestru!Top