Online baza doktoranada - OBAD

ONLINE BAZA DOKTORANADA - OBAD

Dobrodošli u Online bazu doktoranada (OBAD). Putem OBAD-a Sveučilište u Zagrebu vodi evidenciju o upisanim doktorandima i prati njihov napredak kroz doktorski studij.

Kliknite ovdje za prijavu u OBAD koristeći svoj AAI@EduHr elektronički identitet. Prilikom prijave koristite PUNO korisničko ime (na primjer: doktorand@unizg.hr) upisano malim tiskanim slovima.

VAŽNO: Prijavu u OBAD potrebno je napraviti korištenjem AAI@EduHr elektroničkog identiteta. Ako nemate elektronički identitet, kontaktirajte osobu zaduženu za AAI@EduHr na vašoj ustanovi koja će vam ga dodijeliti (popis osoba zaduženih za dodjeljivanje AAI@EduHr identiteta je dostupan na adresi: http://www.aaiedu.hr/aai_status.php.

Za lakše snalaženje prilikom ispunjavanja podataka u OBAD-u pripremili smo:

Korisnički priručnik

Priručnik za ispunjavanje obrazaca

Često postavljana pitanja

Obavijesti

Ukoliko u navedenim dokumentima niste uspjeli pronaći odgovor na vaše pitanje ili postoji problem vezan uz korištenje OBAD-a možete se obratiti Uredu za doktorske studije i programe.

 

Obavijesti

PRAVILAN PRIKAZ ISPUNJENIH OBRAZACA DR. SC. 01 I DR. SC. 04

Prilikom otvaranja obrazaca dr. sc. 01 i dr. sc. 04 pojavio se problem ispravnog prikazivanja popunjenog obrasca. Rješavanje ovoga problema je u tijeku. U međuvremenu, da biste dobili ispravan prikaz obrasca, učinite sljedeće:

1. Otvorite obrazac takav kakav je (prikazat će se obrazac u kojem zapravo nedostaje puno podataka)
2. Spremite obrazac na računalo
3. Zatvorite obrazac iz koraka 1.
4. Pronađite ikonu obrasca koji ste spremili na računalo
5. Desnim klikom na ikonu obrasca otvorit će vam se opcija "Otvori programom" / "Open with"
6. Odaberite program kojim želite otvoriti dokument (npr. Adobe Reader)

 

NOVA AKADEMSKA GODINA

OBAD je s datumom 1.10. prešao na novu akademsku godinu, 2014./2015. Da biste mogli dovršiti izradu dr.sc.01 obrazaca, potrebno je ažurirati status pod opcijom: Doktorski studij/Osobni podaci/Upisane godine doktorskog studija, te unijeti podatak za novu akademsku godinu.

 

ZAKLJUČAVANJE OBRAZACA

U OBAD-u je uvedena nova funkcija zaključavanja obrazaca Dr.sc. 01 i Dr.sc.04. Obrazac se zaključava prije nego se predaje u poslijediplomsku referadu fakulteta, a do tada je obrazac označen kao TESTNI OBRAZAC. Nakon zaključavanja sadržaj obrazaca više nije moguće mijenjati.

U slučaju da su potrebne izmjene sadržaja na zahtjev fakultetskog vijeća ili drugih tijela Sveučilišta, poslijediplomska referada vašeg fakulteta može na vaš zahtjev otključati obrazac.

 

Često postavljana pitanja

POPIS ZNANSTVENIH RADOVA IZ BAZE CROSBI ZA KORISNIKE BEZ MATIČNOG BROJA ZNANSTVENIKA

Korisnici koji nemaju matični broj znanstvenika dodijeljen od strane MZO-a, u OBAD-u automatski dobivaju zamjenski (negativni broj, npr. -1234) koji služi ISKLJUČIVO za povezivanje s Hrvatskom znanstvenom bibliografijom. Da biste povezali svoje znanstvene radove koji se već nalaze u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji s OBAD-om i prikazali ih u Dr.Sc.01 obrascu, potrebno je napraviti sljedeće:

1. Na web stranici Hrvatske znanstvene bibliografije http://bib.irb.hr odaberite opciju "Ispravci prijavljenih radova".

2. Upišite broj Vašeg rada koji želite povezati s OBAD-om. Ako ne znate broj rada, možete ga pronaći koristeći jednostavno pretraživanje u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji.

3. Odaberite opciju "Provjera upisanih podataka" (nalazi se na dnu stranice).

4. U polje "Matični brojevi autora koji nisu na listi" upišite Vaš zamjenski broj dodijeljen u OBAD-u. NAPOMENA: obavezno upišite i negativni predznak.

5. Odaberite opciju "Svi podaci su točni" i snimite izmjene.

6. Nakon toga, potrebno je osvježiti podatke u OBAD-u. To možete učiniti tako da u kategoriji "Aktivnosti" odaberete opciju "Ažuriraj popis radova".

 

POPIS OBJAVLJENIH RADOVA I POVEZIVANJE S HRVATSKOM ZNANSTVENOM BIBLIOGRAFIJOM - OBRAZAC DR. SC. 01

Podaci o objavljenim znanstvenim radovima se u OBAD-u prikazuju iz Hrvatske znanstvene bibliografije pomoću matičnog broja znanstvenika. Da biste u obrascu Dr.Sc.01 mogli prikazati svoje objavljene znanstvene radove, vaš matični broj znanstvenika u OBAD-u mora se poklapati s matičnim brojem znanstvenika u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji.

1. Ako to već niste napravili, u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji za svaki rad dodati "matični broj znanstvenika". U slučaju da nemate matični broj znanstvenika, OBAD će vam automatski dodijeliti zamjenski broj (negativni). Taj broj potrebno je za svaki rad upisati u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju.

2. Nakon toga, potrebno je osvježiti podatke u OBAD-u. To možete učiniti tako da u kategoriji "Aktivnosti" odaberete opciju "Ažuriraj popis radova".

3. Odaberite one radove koje želite prikazati u Dr.Sc.01 obrascu.

 

PRIJAVA DOKTORSKE TEME - OBRAZAC DR. SC. 01

Zbog velikog broja upita, pojašnjavamo postupak prijave teme putem OBAD-a i ispunjavanje obrasca dr.sc.01. 

Da biste prijavili doktorsku temu putem OBAD-a, potrebno je napraviti tri koraka:

 1. Unijeti osobne podatke u OBAD, ako to do sada već niste napravili. To možete učiniti odabirom opcije "Doktorski studij" na lijevom izborniku, te unosom podataka u tabove "Osobni podaci", "Doktorski rad" i "Aktivnosti".

2. Odabrati s lijevog izbornika opciju "Obrasci" te zatim "Dr.Sc.01". Podaci koje ste unijeli u prvom koraku sada će se prebaciti u Dr.sc. 01 obrazac, no još ćete morati unijeti podatke o samoj predloženoj doktorskoj temi (kompetencije mentora, sažetak, ciljeve i hipoteze i sl.).

3. Nakon što unesete sve podatke u obrazac Dr.Sc.01, isti je potrebno preuzeti u Pdf verziji i proslijediti u poslijediplomsku referadu na vašem fakultetu.

 

KOPIRANJE IZ MICROSOFT WORDA

Ukoliko želite kopirati tekst iz Microsoft Word aplikacije molimo da obratite pažnju na slijedece:

1. Posebni znakovi generirani u MS Wordu mogu biti pogrešno kopirani

2. Za kopiranje iz worda postoji posebna ikonica "Paste from word", te molimo da nju koristite za sve akcije kopiranja teksta

3. Ukoliko je došlo do gubitka znakova ili formatiranja molimo da ručno popravite unos

4. Preporuka je da porethodno kopiranju iz MS Word dokumenta uklonite svo formatiranje osim kurziva, superskripta i subskripta, u suprotnom će isto biti napravljeno strojno

 

PROMJENE AAI@EduHr IDENTITETA

S obzirom da je u zadnje vrijeme došlo do promjena AAI@EduHr identiteta na nekim sastavnicama, molimo sve doktorande koji zbog toga imaju problema s upisom u bazu OBAD da se slobodno jave Uredu za doktorske studije i programe.Top