Vijest
29.11.2019

Tribina:"Osobe s invaliditetom - studiranje i zapošljavanje"

Skup pod nazivom "Osobe s invaliditetom - studiranje i zapošljavanje" održat će se u auli Sveučilišta u Zagrebu u utorak 3. prosinca 2019. u 11 sati, 27. u nizu u sklopu tribine „Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske“. Međunarodni dan osoba s invaliditetom, kojega su proglasili Ujedinjeni narodi, obilježava se svake godine 3. prosinca s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom uključuje one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Sveučilište u Zagrebu aktivno će obilježiti ovaj dan organiziranjem tribine na temu osoba s invaliditetom uključenima u sustav visokoga školstva i njihovo zapošljavanje nakon završenoga fakulteta i razdoblja edukacije. Cilj ovakvoga okupljanja i stručne rasprave jest osvijestiti okolinu i društvo o položaju osoba s invaliditetom u sustavu visokoga školstva: koji su postupci upisa na fakultet i postoje li modeli motivacije, na koji se način prilagođava sadržaj, što je to vršnjačka potpora, što Sveučilište u Zagrebu čini po tom pitanju i kakvi su hrvatski zakoni, jesmo li napredovali u posljednjih desetak godina i slično.

Nadalje, bitno je nastaviti brigu o samostalnom življenju osoba s invaliditetom i nakon završenoga obrazovanja, odnosno njihovom zapošljavanju i shodno tome postavlja se pitanje o funkcioniranju sustava podrške. Funkcionira li sustav u potpunosti ili samo djelomično te koji su modeli poboljšanja, uzimajući u obzir činjenicu da vrlo mali broj osoba s invaliditetom radi nakon stečene visoke stručne spreme. Iz perspektive hrvatskih poduzetnika bit će iznijeta određena iskustva te planovi za kvalitetnijom i većom integracijom osoba s invaliditetom u područje rada i zapošljavanja.


PROGRAM

Moderator: prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga
Voditelj panel rasprave: Neven Jurina Tomić

11.00 – 11.10 sati   
Pozdravna riječ
•    akademkinja Vida Demarin, HAZU
•    prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, Sveučilište u Zagrebu

11.10 – 11.30 sati   
Uvodno predavanje
•    „Osobe s invaliditetom u visokom školstvu i zapošljavanju“
       Milica Jovanović, dipl. iur., HUP

11.30 – 12.30 sati  
Panel rasprava
•    Marijana Žitnik Sedak, dipl. soc. radnica, voditeljica Ureda za studente Sveučilišta u Zagrebu
•    Zvjezdana Delić, dipl. soc. radnica, tajnica Društva s cerebralnom i dječjom paralizom – Zagreb
•    Milica Jovanović, dipl. iur., savjetnica glavnog direktora za radne odnose i ljudske potencijale, HUP
•    Bojana Dražić, prof. soc. ped., Centar za profesionalnu rehabilitaciju „Zagreb“

12.30 – 13.00 sati 
•    Pitanja iz publike
•    Zaključne riječi

Savjet Tribine:
akademkinja Vida Demarin, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu

Organizacijski odbor:
prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga (predsjednik), akademik Leo Budin, akademik Marin Hraste, Neven Jurina Tomić, Maja Žepec

Suorganizator: Hrvatska udruga poslodavaca

Partner Tribine: Udruga inovatora HrvatskeTop