Vijest
07.03.2014

Tjedan mozga 2014.

Hrvatski neuroznanstvenici i ove godine, koja je proglašena Europskom godinom mozga, sudjeluju u inicijativi organizacije The Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju ne samo znanja o funkcijama mozga nego i neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week provodi se u Hrvatskoj već 13. godinu u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga.

Hrvatski institut za istraživanje mozga
(HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 10. do 16. ožujka 2014. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj. 

U organizaciji im se pridružuju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (Razred za medicinske znanosti), medicinski fakulteti u Splitu, Osijeku i Rijeci te članovi Hrvatskog društva za neuroznanost u tim sveučilišnim središtima. Istodobno se očekuju aktivnosti u sveučilišnim centrima u Zadru, Dubrovniku, Varaždinu, kao i u mnogim drugim hrvatskim gradovima.

Priopćenje za tisak (.pdf)

U obilježavanju Tjedna mozga pridružit će im se medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, kao i mnoge udruge, škole i javne ustanove. Svih ovih godina cilj je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

------- Ove će godine posebno biti obrađene sljedeće teme:


  1. Socijalni mozak
  2. Mozak i bol
  3. Neuralne mreže i ponašanje
    ----------


Pokušat će se obraditi teme interdisciplinarno i integrirano, od molekularne do sistemske razine, od organizacije mozga do socijalnih interakcija. Projekti upoznavanja javnosti obuhvaćaju sve dobne skupine i razine školske spreme, od rane školske dobi do sveučilišta.

Opširnije o temama na mrežnim stranicama Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Top