Vijest
11.07.2014

Sveučilište u Zagrebu dobilo novih 430 doktora znanosti i umjetnosti

U Hrvatskomu narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju 6. srpnja 2014. održane su dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svečanosti održanih u 10 i 14 sati rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš promovirao je novih 430 doktora znanosti u umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U skladu s protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskog narodnog kazališta došli u povorci, zbog čega je od 9.20 do 9.35 sati te od 13.20 do 13.35 sati kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga maršala Tita. Prema zgradi Hrvatskoga narodnog kazališta desetak minuta poslije kretala se povorka prorektora i dekana predvođena rektorom.

Svečanosti promocije započele su intoniranjem himne, nakon čega se novim doktorima znanosti, njihovim obiteljima te ostalim uzvanicima i gostima obratio rektor. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti su završile intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

Govor rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Alekse Bjeliša

Uz rektora Bjeliša, prorektore, dekane i prodekane Sveučilišta u Zagrebu, svečanim promocijama doktora znanosti i umjetnosti nazočili su predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i izaslanik kardinala Josipa Bozanića mons. Nedjeljko Pintarić te drugi uzvanici i gosti.

Podsjetimo, tijekom prve promocije koja je održana u 10 sati rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš provirao je 209 novih doktora znanosti i umjetnosti, a tijekom svečanosti u 14 sati njih 221.

         

Više o promocijama doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu možete pročitati ovdje.

         Top