Vijest
28.06.2018

Projekt RONNA G4 u Londonu dobio prestižnu međunarodnu nagradu za najbolju inovaciju

Projekt RONNA G4 (robotska neuronavigacija četvrte generacije) za stereotaktičku navigaciju s primjenom u neurokirurgiji, pokrenut prije sedam godina na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Kliničkom bolnicom Dubrava i Hrvatskim institutom za istraživanje mozga, nagrađen je glavnom nagradom u kategoriji najbolje inovacije (Best Integration and Innovation Award) u sklopu glasovitoga međunarodnoga Hamlyn simpozija o medicinskoj robotici kojega organizira Imperial College u Londonu.

The Hamlyn Symposium 2018 održavao se od 24. do 27. lipnja u Londonu na temu predstavljanja sljedeće generacije medicinske robotike i okupio brojne svjetske znanstvenike i stručnjake iz područja medicine, inženjerstva te akademske zajednice.

Prof. dr. sc. Bojan Jerbić i doc. dr. sc. Darko Chudy kao voditelji projekta pozvani su da ga predstave na simpoziju, uz osam drugih pozvanih projekata iz Njemačke, Kanade, Nizozemske, SAD, Italije, Koreje i Švicarske. Razvojni tim RONNE prezentirao je svoja najnovija rješenja robotske primjene u stereotaktičkoj neurokirurgiji temeljena na umjetnoj inteligenciji. U iznimnoj konkurenciji međunarodni je odbor, sastavljen od vodećih svjetskih znanstvenika u području medicinske robotike, ocijenio kako RONNA predstavlja najbolje znanstveno i tehnološko postignuće u medicinskoj robotici u 2018. Na taj su način Hrvatska i Sveučilište u Zagrebu uvršteni među vodeće svjetske istraživačke i razvojne centre u području medicinske robotike.

Ronna London 2018_profesori

Od srpnja 2013. s RONNOM se provode intenzivna pretklinička ispitivanja tijekom kojih su izvedena brojna objektivna ispitivanja i mjerenja. Zahvaljujući sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj RONNA je unaprijeđena do kliničke i komercijalne razine. U sklopu projekta izvedena je u ožujku 2016. prva robotizirana stereotaktička neurokirurška operacija, čime je započela faza kliničkih ispitivanja sustava (izbjegava se bilo kakav oblik rizika za pacijenta). To je prva takva operacija u ovom dijelu Europe. RONNA sa svojim tehnološkim karakteristikama omogućava kvalitetnije i brže obavljanje operativnih zahvata, njihovu manju invazivnost, brži oporavak pacijenta, bolje iskorištavanje operativnih resursa bolnice, ovladavanje novim znanjima i uvođenje novih tehnologija u medicinsku praksu.

Ronna London 2018_inovacija

 Top