Vijest
27.01.2014

Predstavljanje knjige na Grafičkom fakultetu

Na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Getaldićeva 2, u petak 31. siječnja 2014. u 11 sati bit će predstavljen novi udžbenik Osnove tiskovnih formi autora prof. dr. sc. Miroslava Goje i izv. prof. dr. sc. Sanje Mahović Poljaček.

O novom udžbeniku:

Prošlo je više od dvadeset i pet godina od posljednjeg izdanja Kemigrafije dr. sc. Olge Korelić. Za to se vrijeme u području tiskovnih formi dosta toga promijenilo: u primjeni su novi materijali te novi postupci izrade primjenom modernih tehnologija, tako da je novi udžbenik promijenjenog naziva i sadržaja.

No temeljne su postavke ostale iste, jedino se promijenio pristup gradivu, pa se na višoj razini objašnjavaju osnovne pojave i procesi vezani uz tiskovne forme. Zato se i udžbenik naziva Osnove tiskovnih formi.

Da bi se što bolje prikazali i objedinili pojedini pojmovi, bilo je neizbježno koristiti se saznanjima iz drugih znanosti poput kemije, fizike, kristalografije, metalurgije, elektrotehnike i drugih, iako se to možda izravno ne odnosi na tiskovne forme. Veliki broj informacija koje se danas mogu dobiti putem interneta omogućile su detaljnije objašnjavanje pojedinih pojmova.

Ovaj je udžbenik također kvalitetan temelj za pripremu drugih kolegija koji se izvode na Katedri za tiskovne forme Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao što su Površinske pojave i Fotoosjetljivi kopirni slojevi na diplomskom studiju te Vlaženje tiskovnih formi na doktorskom studiju Grafičkog fakulteta.

Autori udžbenika su Miroslav Gojo i Sanja Mahović Poljaček, oboje profesori na Katedri za tiskovne forme Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Miroslav Gojo redoviti je profesor u trajnom zvanju na Katedri za tiskovne forme Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je i magistrirao na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (sada Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije) te doktorirao na Fakulteti za naravoslovlje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Znanstveno-nastavnu djelatnost počeo je na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a nakon toga je radio kao istraživač u privredi. Prelaskom na Grafički fakultet preuzima dio nastave na Katedri za tiskovne forme. Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu izabran je za gostujućeg profesora. Sudjelovao je na nekoliko domaćih i međunarodnih projekata te bio voditelj domaćeg i bilateralnog projekta Hrvatska - Slovenija. Na Grafičkom fakultetu predaje kolegije vezane uz tiskovne forme.

Sanja Mahović Poljaček izvanredna je profesorica na Katedri za tiskovne forme Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na tom fakultetu, gdje je i počela svoju znanstveno-nastavnu djelatnost. Sudjelovala je na nekoliko domaćih i međunarodnih projekata, a danas je voditeljica bilateralnog projekta Hrvatska - Savezna Republika Njemačka. Na Grafičkom fakultetu predaje kolegije vezane uz tiskovne forme.

                                                      

 Top