Vijest
04.02.2016

Predsjednik Rektorskoga zbora RH sudjelovao na sastanku Vijeća EUA

Prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednik i Paula Pavletić, tajnica Rektorskog zbora RH su 29. siječnja 2016. sudjelovali na sjednici Vijeća Udruženja europskih sveučilišta (EUA Council) u Briselu.

Upravno vijeće i članovi Vijeća EUA raspravljali su o rezultatima provedenih EUA projekata te planovima za unaprjeđenje rada EUA u sljedećoj godini. Na raspravu o modernizaciji europskog sustava visokog obrazovanja pozvana je europska povjerenica za obrazovanje i kulturu gđa. Martine Reicherts. Ona je u svojem obraćanju najavila kako Europska komisija planira napraviti reviziju EU agende za modernizaciju sustava visokoga obrazovanja za što im je potrebna pomoć EUA i nacionalnih rektorskih konferencija. Povjerenica Reicherts podsjetila je na važnost poučavanja i očuvanja temeljnih ljudskih vrijednosti bez obzira na rasu i vjeru, posebno u vrijeme kada Europa prolazi kroz imigrantsku krizu.

Rektor Boras je tijekom rasprave upozorio na trend da se obrazovanje u Europi, ali i Hrvatskoj tretira kao trošak, a ne investicija te se potiču tzv. STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) bez realne brige za ostala područja znanosti. Zamolio je povjerenicu Reicherts za pomoć pri uvjeravanju političara u važnost i investiranje u sva područja znanosti, posebice društvenih i humanističkih koja stvaraju učitelje i nastavnike važne za povećanje broja visokoobrazovanih ljudi u zemlji.

 Top