Vijest
26.08.2022

Pedeset godina Zagrebačke slavističke škole

U Poslijediplomskom središtu Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu 24. kolovoza 2022. održan je okrugli stol pod nazivom "Pedeset godina Zagrebačke slavističke škole" povodom velike obljetnice škole koja djeluje u sklopu Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz brojne uglednike, profesore i stručnjake, okruglom stolu prisustvovala je i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

2022_slavisticka skola_ministrica

Kroz seminarski program Zagrebačke slavističke škole u pola stoljeća održavanja prošlo je oko tri tisuće polaznika iz šezdeset država svijeta od kojih su mnogi danas istaknuti kroatisti, znanstvenici, voditelji sveučilišnih odsjeka, autori kroatističkih knjiga te tako i svojevrsni veleposlanici hrvatskoga jezika, književnosti i kulture u svijetu. Ovakav tip seminara tradicionalna je platforma za usavršavanje znanja hrvatskoga jezika kao i za rasprave o različitim jezikoslovnim, književnim, povijesnim i kulturnim temama

Oko tematske okosnice "Pedeset godina hrvatskih odjeka: ishodišta i dosezi" ovogodišnje je jubilarno izdanje okupilo brojne strane studente kroatistike i slavistike, nastavnike hrvatskog jezika i književnosti na inozemnim sveučilištima, stručnjake koji se bave slavističkim i kroatističkim temama na različitim znanstvenim ustanovama te prevoditelje s hrvatskoga jezika.

2022_slavisticka skola_stol
 
Zagrebačku slavističku školu Ministarstvo kulture i medija sustavno višestruko podupire od 2005. godine, kako financijskim potporama za prijevode i druge kroatističke knjige, tako i donacijama knjiga sveučilišnim odsjecima s kroatističkim studijima, a uz to organizira i manifestacije na kojima surađuje s bivšim polaznicima, stručnjacima i kroatistima.

Više možete pročitati OVDJE

Izvor informacija i fotografija: Ministarstvo kulture i medija Republike HrvatskeTop