Vijest
16.03.2017

Otvoren međunarodni znanstveno-stručni skup "Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti?"

Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti?" održava se u Neumu 16. i 17. ožujka 2017. u Hotelu Grand. Skup je podijeljen u tri panela - o povijesti, kulturi, jeziku i obrazovanju Hrvata, europskom putu BiH te o ustavnoj i institucionalnoj jednakopravnosti Hrvata.

U svom obraćanju na početku skupa hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako Hrvatska očekuje žurno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri naroda, donošenje novoga statuta Grada Mostara i organiziranje lokalnih izbora u tom gradu te pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice, koje je nužno za stabilnost BiH i šireg susjedstva, uključujući i unutarnje reformske procese u državi te europske integracije.

Hrvatski član Predsjedništva BiH prof. dr. sc. Dragan Čović u svom je pozdravnom govoru kazao kako će neumski skup rezultirati zaključcima koji će definirati jasan strateški put i odrednice za poziciju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te kako je važna akademska misao i znanstvena djelatnost.

Skupu su se obratili i rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Šimun Anđelinović.

Organizator skupa je Ured hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Suorganizatori skupa su: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU BiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH), Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI), Mostar.

Prvoga dana u 19 sati bit će održana humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večere je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruženju "fra Slavko Barbarić" iz Međugorja. Ovo udruženje već 26 godina, materijalno i duhovno, brine za mlade talentirane i materijalno ugrožene studente.

Ostale značajne informacije dostupne su na mrežnoj stranici skupa: www.euhrvatibih.baTop