Vijest
11.04.2018

Održana tribina Sveučilišta u Zagrebu i HAZU o uspješnoj suradnji fakulteta s gospodarstvom na primjeru tvrtke TEHNIX

U srijedu 11. travnja 2018. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je 21. tribina pod nazivom Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka Tehnix d. o. o. Tribinu zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske s ciljem predstavljanja inovativnih projekata i primjera uspješne suradnje Sveučilišta i njegovih sastavnica s gospodarstvom. Suorganizator tribine je Vijeće za tehnološki razvoj HAZU.

Sudionicima skupa uvodno su govorili prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i prof. dr. sc. Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Slijedilo je izlaganje osnivača i vlasnika tvrtke Tehnix d. o. o., gospodina Đure Horvata pod nazivom "Primjena novih tehnologija za zaštitu okoliša razvijenih u kompaniji Tehnix i potvrđenih u praksi" te prof. dr. sc. Brune Zelića s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu na temu inovacijskoga potencijala Fakulteta.

Sveučilište u Zagrebu ima društvenu odgovornost prijenosa znanja i tehnologije u različitim oblicima prema poslovnim subjektima, što je jedan od njegovih osnovnih zadataka. U skladu s time, kontinuirano potiče razvoj inovativnih tvrtki dajući im pristup znanju i modernoj tehnologiji, pružajući im podršku u rješavanju tehnoloških izazova s kojima se susreću u svom poslovanju.

Jedan od takvih uspješnih primjera predstavlja i suradnja Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Tehnix d. o. o. u području razvoja procesa kompostiranja biorazgradivoga komunalnog otpada. Tvrtka Tehnix je vodeća ekološka tvrtka u Hrvatskoj i šire s prisustvom na brojnim izvoznim tržištima. Djelatnost tvrtke uključuje izradu projekata i tehnologije u području gospodarenja miješanim komunalnim otpadom i zaštiti voda. Velike kadrovske mogućnosti, od projektiranja sustava, proizvodnje opreme za održivo gospodarenje otpadom i tehnološke mogućnosti, jamstvo su da tvrtka može, želi i zna raditi  poslove u Hrvatskoj, u kojoj ima 400 zaposlenih, tako i šire (posjeduje vlastitu tvornicu u Srbiji i predstavništva u svim europskim metropolama). Također, tvrtka ostvaruje suradnju s mnogim nacionalnim i europskim stručnjacima za zaštitu okoliša i dobitnik je mnogobrojnih domaćih i svjetskih priznanja. Osnivač i vlasnik tvrtke, gospodin Đuro Horvat, strojar i ekonomist po struci, proglašen je 2016. poduzetnikom godine Republike Hrvatske te je nominiran i dobitnik drugoga mjesta u Monaku na dodjeli nagrade za poduzetnika godine na svjetskoj razini u konkurenciji 60 zemalja.

Tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka Tehnix 21. je skup koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

Đuro Horvat_životopisTop