Vijest
07.07.2021

Održana "AGRO ARCA 2021"

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Preloga od 2. do 4. srpnja 2021. u tom je gradu održan 12. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji ‒ AGRO ARCA 2021.  

Na ovogodišnjem sajmu sudjelovale su i sastavnice Sveučilišta u Zagrebu sa svojim inovativnim projektima i osvojile zlatnu i srebrnu medalju i zahvalu za sudjelovanjem te time potvrdile važnost promicanja aktivnosti koje pridonose istraživanju i razvoju te probitku i unaprjeđenju hrvatskoga gospodarstva, poduzetništva i inovatorskoga sustava.

Zlatnom medaljom nagrađena je inovacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Senzorski sustav za ranu ultrazvučnu detekciju biljnih simptoma suše, autora doc. dr. sc. Dinka Oletića.

Srebrna medalja pripala je inovaciji Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom MAKABI – Mala kapsula za veliku biljku,  autora izv. prof. dr. sc. Marka Vincekovića.

Zahvalu za sudjelovanjem dobio je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu za svoju inovaciju pod nazivom Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (IP-2018-01-4924), autorice prof. dr. sc. Verice Dragović-Uzelac.

12. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021. započeo je svečanim otvorenjem, kojemu su nazočili i prigodno se svim sudionicima i posjetiteljima obratili predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine gospodin Darko Horvat, saborski zastupnik i preloški gradonačelnik gospodin Ljubomir Kolarek i izaslanik hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede gospodin Zdravko Tušek.

U sklopu svečanoga otvorenja sajma organizirana je i konferencija o temi „Digitalizacija u poljoprivredi“, moderator koje je bio prodekan Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić, a koja je privukla posebnu pozornost nazočnih. Uz konferenciju, održane su i brojne druge prezentacije, tribine i radionice.

Na ovogodišnjem sajmu svoja inovativna rješenja u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji predstavilo je oko stotinu izlagača iz 12 zemalja svijeta, a predstavila su se i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice sa svojim proizvodima.  

Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a supokrovitelj je bila Hrvatska gospodarska komora. Suorganizatori ovoga događaja bili su Grad Prelog, Hrvatska zajednica tehničke kulture, IFIA – Međunarodna federacija asocijacija inovatora, a partneri Državni zavod za intelektualno vlasništvo, HAMAG-BICRO, općina Belica, općina Goričan i Međimurska županija, te sponzori HS Produkt i TEHNIX d. o. o.

Sajam AGRO ARCA posebnu pozornost posvećuje inovacijama u poljoprivredi zato što one pridonose ne samo unaprjeđenju konkurentnosti proizvodnje i prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nego i okolišnoprihvatljivoj i energetski učinkovitoj poljoprivrednoj djelatnosti te imaju veliki učinak na hrvatski gospodarski razvoj.Top