Vijest
07.10.2021

Konferencija "Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima"

Hibridna konferencija "Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima" održana je od 30. rujna do 2. listopada 2021. Lovranu u okviru "17. dana specijalnih i visokoškolskih knjižnica", uživo i virtualno.

Tema konferencije bila je Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima, a izlaganja su okupljena oko sljedećih tematskih cjelina: Autorsko i srodna prava – nove okolnosti i digitalno okružje, Kompetencije knjižničara za rad u digitalnom okružju, Uloga i položaj knjižnica u digitalnom okružju, te Prostor, usluge i građa knjižnica u digitalnom okružju. 

Na događanju je sudjelovalo i Sveučilište u Zagrebu čiji su djelatnici Središnjega ureda za koordinaciju knjižnica Sveučilišta i Ureda za istraživanje te raznih fakulteta izlagali o bitnim temama. Prvoga dana izv. prof. dr. sc. Miroslav Rajter, voditelj Ureda za istraživanje Sveučilišta u Zagrebu imao je izlaganje pod nazivom "Kako nas rangiranja rangiraju i kako mi rangiramo rangiranja". 

Sljedećega dana izlagalo je više djelatnika s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Filozofskoga, Medicinskoga i Ekonomskoga fakulteta te voditeljica Središnjega ureda za koordinaciju knjižnica dr. sc. Tatijana Petrić na temu "Otvorena znanost u knjižnicama Sveučilišta u Zagrebu".

Posjetitelji su zadnji dan Konferencije mogli čuti sve o promjenama u sveučilišnim i visokoškolskim knjižnicama u digitalnom okružju - knjižničnim uslugama i zakonodavnom okviru, o čemu je govorila dr. sc. Tatijana Petrić, te o trendovima razvoja hrvatskih sveučilišta iz perspektive znanosti, teme izv. prof. dr. sc. Miroslava Rajtera.

Organizatori Konferencije bili su Hrvatsko knjižničarsko društvoNacionalna i sveučilišna knjižnica u ZagrebuSveučilišna knjižnica Rijeka.

Konferencija je održana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 Top