Vijest
23.11.2016

Izvrstan uspjeh studenata Sveučilišta u Zagrebu na 9. međunarodnoj izložbi inovacija IEIK 2016. u Kini

Od 17. do 19. studenoga 2016. u kineskome gradu Kunshanu, Sveučilište u Zagrebu predstavilo je inovativne projekte svojih studenata na 9. međunarodnoj izložbi inovacija IEIK 2016. (9th International Exhibition of Inventions). Na izložbi u Kini sudjelovale su četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu - Fakultet elektrotehnike i računarstva, Medicinski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet kemijskoga inženjerstva i tehnologije sa šest studentskih inovativnih projekata. 

Svih šest inovativnih projekata Sveučilišta u Zagrebu, koje su na izložbi predstavili Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture na devetoj Međunarodnoj izložbi inovaciji IEIK 2016. osvojilo je tri zlata, dva srebra i jednu broncu.

Zlatnu medalju osvojile su inovacije Osobni elektomiograf „MYMYO“ Une Pale, Marija Cifreka, Igora Kroisa i Stanislava Pehareca s Fakulteta elektrotehnike i računarstvaJednokratni urinarni kateter osiguran antiseptičkim sredstvom Luke Grgara s Medicinskoga fakulteta i GuardianMeda te Samočisteći beton Dominika Načinovića s Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije i Ivana Rimca iz tvrtke Holcim.

Tri medalje (dva srebra i jedna bronca) odlaze Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Srebrne medalje osvojili su projekti Električni romobil Dominika Sremića i mentora Mladena Crnekovića te Elektrohidraulički robotski manipulator Željka Šituma, Darije Miloš i Ivice Ivanica, dok je brončanu medalju osvojio projekt Aktivna ortoza za stopalo pogonjena umjetnim pneumatskim mišićem Denisa Trivića, Dominika Sremića i mentora Željka Šituma.

Inovacijski sajam Kina_2016 Inovacijski sajam Kina2016

Glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Zoran Barišić istaknuo je kako je predstavljanje Sveučilišta u Zagrebu izazvalo pozornost kineske akademske zajednice te su Foshan University iz Guangdonga i Kunming Universitiy of Science and Technology iz Kunminga u neformalnim su razgovorima iskazali spremnost na različite oblike suradnje.  

Na međunarodnoj izložbi inovacija koja se održava svake dvije godine sredinom studenoga, predstavljeno je više od 2500 inovacija, od kojih njih 200 iz četrdeset zemalja diljem svijeta. Izložbu je pratilo niz događanja na temu poticanja i promicanja inovacija, a za Hrvatsku je važno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kineske asocijacije inovatora (CAI) i Udruge inovatora Hrvatske. Memorandum koji su ime svojih institucija potpisali glavni tajnici ovih organizacija Yu Huarong i Zoran Barišić temelj je buduće suradnje. Top