Vijest
15.04.2022

Izložba "Sredozemni i srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske"

Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska paneuropska unija organiziraju izložbu pod nazivom "Sredozemni i srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske" u predvorju Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) u petak 22. travnja u 12 sati. Izložba će biti otvorena za javnost od 22. travnja do 13. svibnja 2022.

Na otvaranju će pozdravno govoriti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, izložbu će najaviti predsjednik Hrvatske paneuropske unije Mislav Ježić, a o hrvatskim kulturnim krajolicima govorit će prof. emer. Vladimir Goss, povjesničar umjetnosti. 

Od postavljanja izložbe u Europskome parlamentu u siječnju 1996. i od objavljivanja popratne knjižice Sredozemni i srednjoeuropski kulturni krajolici Europe na hrvatskome, engleskome, francuskome i njemačkome, prošlo je četvrt stoljeća.

U vrijeme dok je Hrvatska oslobađala dijelove svojega okupiranoga teritorija, a međunarodna je zajednica raspravljala o mogućim sankcijama Hrvatskoj, predsjednik međunarodne Paneuropske unije Otto von Habsburg i predsjednik Hrvatske paneuropske unije Mislav Ježić otvorili su 16. siječnja 1996. izložbu o Hrvatskoj u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Izložba je zorno prikazala kako je Hrvatska oduvijek svojim krajolicima i kulturom pripadala Mediteranu i Srednjoj Europi, kao i Zapadnoj Europi kao njezina najistočnija zemlja. Tako su dva tjedna hodnici i predvorje u Europskom parlamentu i Vijeću Europe bili ispunjeni umjetničkim fotografijama i povijesnim svjedočanstvima o zemlji otvorene kulture za susrete svjetova. Tematski izložba svjedoči o trajnom naporu hrvatskih ljudi tijekom povijesti da budu sastavni dio europske zajednice naroda. Pripremana je krajem 1995. a, kada je postavljena, najavljena je u Europskome parlamentu i Vijeću Europe velikim plakatima s reljefom hrvatskoga kralja, na kojima se osobito isticao natpis velikim crvenim slovima – CROATIA. Kultura je tako bila najprepoznatljiviji i najsnažniji medij za međunarodnu afirmaciju zemlje koja se je borila za slobodu i neovisnost, a mogla je pokazati da obiluje brojnim dobrima svjetske baštine.

Tri mjeseca nakon toga, 16. travnja 1996. izložba je otvorena u Palači UNESCO-a u Parizu. Tom je prilikom hrvatska veleposlanica pri UNESCO-u Vesna Girardi-Jurkić, i sama vrsna stručnjakinja za arheologiju i kulturu, na svečanom otvaranju u Parizu izjavila: „Fotografije i eksponati potvrđuju kako su na tlu Hrvatske sve velike povijesne epohe, od antike preko renesanse do baroka, ostavile značajne i neprolazne tragove.“ Izložba je bila izvrsno posjećena, a prisutni francuski zastupnici pozvali su idući dan predsjednika Hrvatske paneuropske unije i hrvatske veleposlanike gospođu Girardi-Jurkić i gospodina Smiljana Šimca na svečani ručak u Senat Republike Francuske. Nakon toga, izložba je putovala, zajedno s popratnom knjižicom koja je služila kao katalog i mali priručnik o hrvatskoj kulturi, redom, u Beč, Kairo, Solun, Dubrovnik, Dresden, Berlin, München, Prag, Bratislavu i Budimpeštu. Nakon četvrt stoljeća sada se pokazuje u Zagrebu.

 Top