Vijest
21.04.2016

Inovativni proizvod RUCONBAR osvojio zlatnu medalju na sajmu u Ženevi

Na 44. međunarodnom sajmu inovacija u Ženevi (Švicarska), najstarijem i najvećem sajmu te vrste u svijetu, inovativni projekt s Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu RUCONBAR osvojio je posebnu zlatnu medalju u kategoriji zaštite okoliša. Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, prodekan za znanost Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa svojim je timom kreirao izvorni hrvatski i ekološki prihvatljiv proizvod uz podršku europskih programa za sufinanciranje, gospodarskih subjekata i znanstvenih institucija.

Inovacija punoga naziva Rubberised Concrete Noise Barriers - RUCONBAR (apsorbirajuća betonska barijera za zaštitu od buke s dodatkom reciklirane gume) proizvod je od betona sastavljen od apsorbirajućega i nosivoga sloja. Primjenom 40 posto gumenih granula dobivenih recikliranjem starih automobilskih guma u apsorbirajućem sloju dobiven je proizvod koji predstavlja inovativno rješenje u području zaštite od buke, jedinstven na tržištu.

Samo neki od pozitivnih učinaka na okoliš upotrebom ovoga proizvoda su smanjenje emisije stakleničkih plinova za 31 posto u odnosu na slična rješenja na tržištu, smanjenje iskorištavanja neobnovljivih izvora (šljunak ili drobljeni kamen, prirodna glina i sječa šuma), zaštita prirodnoga krajolika od iskopa gline i eksploatacije šuma, recikliranjem otpadnih automobilskih guma.

Prva primjena ovoga proizvoda realizirana je zaštitom od buke naselja Scott kod naplatnih kućica za most Krk. Primjena ovoga tipa barijera je nakon toga uslijedila na projektima zaštite od buke na autocesti prema Sisku, kod izgradnje obilaznice grada Osijeka. U završnoj fazi je i primjena na željezničkoj pruzi Oštarije-Knin-Split, na dionici Perušić-Gračac. O transferu tehnologije trenutačno se pregovara s nekoliko zemalja, navodimo neke od njih: Bugarska, Srbija, BiH, Saudijska Arabija, UK, Španjolska, Litva...

Ruconbar_primjena na cesti

Na izložbi u Ženevi, koja je trajala od 13. do 17. travnja 2016., sudjelovali su predstavnici iz 44 države i predstavljeno je ukupno oko 1000 inovacija. Izložbu je posjetilo više od 35000 posjetitelja, a izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo 85 stručnjaka.

Čestitamo!

Brošura (eng.)

RUCONBAR_diploma_travanj2016

 Top