Vijest
25.09.2018

Europska noć istraživača 2018.

Događanje pod nazivom "Europska noć istraživača 2018." održavat će se u petak 28. rujna u četiri hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli. U Zagrebu će Europska noć istraživača trajati od 17 do 22 sata na Europskom trgu, a posjetitelji će kroz aktivnosti usmjerene uglavnom mlađoj populaciji (učenicima, studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima), ali i svima ostalima, imati mogućnost učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u nagradnim igrama i bogatom programu.


Na glavnoj bini će se prikazivati edukativni filmovi, a voditelj Luka Bulić razgovarat će sa zanimljivim gostima, istraživačima i održavati kvizove. U raznovrsnoj ponudi na izložbenim prostorima izlagača posjetitelji će moći upoznavati kukce, trkače robote, Tesline izume, eksperimentirati sa zvukom i eksplozivom, napraviti svoga ljigavca i umjetni snijeg, „skočiti“ u prošlost i družiti se s dinosaurima ili upoznati Zagreb kakav je nekada davno bio, igrom stvarati tkaninu, naučiti poneki trik s kartama, svirati lasersku harfu, pojesti nitroled – sladoled i još mnogo toga.

Riječ je o projektu u trajanju od 15 mjeseci koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., provodi se između 18 partnera, a jedan od glavnih organizatora za Zagreb je Sveučilište u Zagrebu sa svojim fakultetima: Agronomski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofski fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet. Sudionici u zagrebačkom programu su još i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut 'Ruđer Bošković', Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku.

Europska noć istraživača tradicionalno se održava svakog zadnjega petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima. Nastala je europskom inicijativom kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije.

Zajedničke aktivnosti istraživača s različitih područja kroz predstavljanje svojega rada u javnosti, na ulicama i trgovima u hrvatskim gradovima u opuštenom i veselom ozračju svakako će osigurati vidljivost znanstvenoga doprinosa društvu i približavanje znanosti široj javnosti.

LETAK i PROGRAM

U projektu sudjeluje 18 partnera: Ministarstvo znanosti i obrazovanja (koordinator), Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište Sjever, British Council, Institut Ruđer Bošković, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatska zaklada za znanost, Hrvatsko katoličko sveučilište, Staroslavenski institut, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života i Institut za fiziku.

Noc istrazivaca 2018_logo Noc istrazivaca 2018_covjeculjak
Top