Vijest
02.06.2015

Europska konferencija egiptologa u Zagrebu

U Zagrebu će se od 2. do 6. lipnja 2015. u prostorijama Hrvatskoga instituta za povijest (Opatička ulica 10) održavati velika međunarodna znanstvena konferencija CECE7 – 7th European conference of Egyptologist. Egypt 2015: Perpectives of Research u organizaciji Odjela za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga instituta za povijest, i Departmenta of Ancient Cultures of the Pułtusk Academy of Humanities in Pułtusk iz Poljske. Riječ je o prvoj velikoj međunarodnoj konferenciji povjesničara, arheologa, egiptologa, povjesničara umjetnosti i medicinskih antropologa na kojoj će se u Hrvatskoj, na jednomu mjestu, okupiti stručnjaci za staru povijest iz cijele Europe te nekoliko israživača koji trenutačno rade na sveučilištima u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Glavne su teme konferencije Aegyptiaca i egiptomanija, arheološka istraživanja u Egiptu, istraživanja povijesti umjetnosti, istraživanje predmetnih ostataka, kronologija, ekohistorija, medicinska forenzična i radiološka istraživanja, povijesna istraživanja od prapovijesti do arapskoga osvajanja Egipta, povijest egiptologije, izijačka istraživanja, studije jezika, muzejske zbirke i baze, mitologija i religija, studije istraživanja putovanja u Egipat.

Prvi međunarodni skup pod ovim nazivom održan je u Varšavi 1999., a potom u Varšavi, Budimpešti i Krakovu. U početku je obuhvaćao egiptologe i druge znanstvenike koji se bave staroegipatskom poviješću i kulturom iz zemalja srednje Europe. Na posljednjem skupu koji je 2012. održan u Krakovu odlučeno je da se promijeni ime konferencije u europsku konferenciju egiptologa te je za mjesto održavanja nove konferencije izabran Zagreb.

Za sudionike skupa planirana su dva izleta po Hrvatskoj (sjeverozapadna Hrvatska – dvorci Hrvatskoga zagorja i posjet Nacionalnom parku Plitivička jezara), posjet zagrebačkim muzejima i primanje u Egipatskom veleposlanstvu u Zagrebu. U znanstvenom su odboru konferencije ugledna imena iz gotovo svih europskih zemalja.

BrošuraTop