Vijest
03.11.2022

Dan Sveučilišta u Zagrebu - svečano dodijeljene nagrade i priznanja

Na svečanosti održanoj u četvrtak 3. studenoga 2022. u auli Sveučilišta u Zagrebu rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić dodijelio je nagrade i priznanja u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o nagradama i priznanjima koje nisu prethodno mogle biti dodijeljene zbog nemogućnosti održavanja svečanosti Dana Sveučilišta u Zagrebu uživo uslijed pandemije bolesti COVID-19.

Svečanost je započela svečanim ulaskom dekana, prorektora i rektora Sveučilišta u Zagrebu u aulu, nakon čega se uzvanicima obratio rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić

Na svečanosti je uslijedila dodjela počasnih zvanja professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu te nagrada Fran Bošnjaković, Andrija Mohorovičić i Ars summa Universitatis za 2020. godinu, kao i dodjela spomen-medalja redovitim profesorima Sveučilišta u Zagrebu umirovljenima u ak. god. 2021./2022.

Nagradom Fran Bošnjaković nagrađen je prof. dr. sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a nagradom Andrija Mohorovičić prof. dr. sc. Zoran Vondraček s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta. Nagradom Ars summa Universitatis nagrađeni su red. prof. art. Ines Krasić s Akademije likovnih umjetnosti i dr. art. Nenad Fabijanić s Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanost je završila akademskom himnom Gaudeamus igitur. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Ansambl Celeste i student Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu gitarist Filip Mišković.

Prije održavanja svečanosti, sveučilišno izaslanstvo predvođeno rektorom položilo je vijenac i odalo počast preminulim profesorima i studentima na groblju Mirogoju.

Drugi dio proslave Dana Sveučilišta u Zagrebu – svečana sjednica Senata, održat će se u srijedu 9. studenoga 2022. u 11 sati na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. dana 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).Top