Vijest
11.03.2022

Alumni kao snaga Sveučilišta - uspješna priča Katoličkoga bogoslovnog fakulteta

Ciklus predavanja "Alumni priča" nastavljen je uspješnom pričom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Savez ALUMNI UNIZG je 10. ožujka 2022. u auli Sveučilišta u Zagrebu organizirao razgovor sa zanimljivim gostima, istaknutim alumnima KBF-a.

Gosti razgovora su bili: Nikola Kuzmičić, dipl.theol., vjeroučitelj u Gimnaziji Tituša Brezovačkog u Zagrebu, prof. dr. sc. Tonči Matulić, predsjednik Alumni udruge KBF-a (DBS-KBF), Blaženka Jančić, dipl. cateh., urednica religijskoga programa Hrvatskoga radija i prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Razgovor je moderirao alumnus Sveučilišta u Zagrebu Mislav Togonal, urednik i voditelj na HRT-u.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na početku je pozdravio okupljene istaknuvši da Katolički bogoslovni fakultet djeluje trajno već 350 godina i zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu predstavlja stožernu instituciju hrvatskoga društva i hrvatskoga naroda. "Katolički bogoslovni fakultet daje duhovni temelj jednoga zdravog društva, poštujući pritom sve ostale religije te predstavlja temelj naše tradicije", rekao je rektor Boras.

2022_alumni prica_kbf_rektor

Na pitanje o tome kako je u moderno doba raditi kao vjeroučitelj i traže li djeca danas vjeru, Nikola Kuzmičić kazao je kako "je danas prekrasno biti učitelj jer su mladi poveznica između prošlosti i sadašnjosti". Istaknuo je da mladi pokazuju interes za duhovno i transcendentalno te traže odgovore na pitanja, a mogućnost razgovora i iznalaženje odgovora na njihova pitanja predstavlja ljepotu rada s mladima. "Traganje za vjerom koja je tako dobra u teoriji, a prečesto loša u praksi je nešto što je mene nagnalo studirati teologiju", rekao je Nikola Kuzmičić.

Blaženka Jančić prisjetila se studentskih dana na KBF-u opisavši ih kao jednu obiteljsku i toplu atmosferu koja je zajednički prožimala i studente i profesore. "Jedan od razloga zbog kojih sam upisala KBF jest što sam htjela znati više o onome u što i u koga vjerujem", rekla je Blaženka Jančić. Zbog naravi svojega posla urednice religijskoga programa Hrvatskoga radija prati život i djelovanje Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica zbog čega često surađuje i rado se vraća svojemu Fakultetu.

Na pitanje o tome ostaju li studenti nakon diplome u kontaktu sa svojim Fakultetom prof. dr. sc. Josip Šimunović odgovorio je da ostaju, ali još uvijek ne u onolikoj mjeri u kojoj se to očekuje. "Svojim životom i svjedočanstvom želim i svima drugima biti pozivnica da se vrate Fakultetu", rekao je prof. Šimunović.

Prof. dr. sc. Tonči Matulić istaknuo je da su na KBF-u svakodnevno povezani sa svojim bivšim studentima te da je gotovo većina stručnih i znanstvenih skupova koje organiziraju usmjerena na njih, ipak smatra da potencijali alumni kulture još uvijek nisu dovoljno razvijeni. "Alumni priča i alumni djelovanje zaslužuje svakodnevni angažman i brigu, ali ako želimo da to postane istinski prava kultura, na tome bi trebalo graditi cjelokupno djelovanje Fakulteta odnosno Sveučilišta", istaknuo je prof. Matulić.

2022_alumni prica_kbf_svi

U razgovor se uključio rektor Boras složivši se kako je povezivanje bivših studenata jako važno te se u tom smjeru na Sveučilištu u Zagrebu promišlja i djeluje. Stoga je osnovano poduzeće "Stablo znanja" koje će pružiti strukturnu, infrastrukturnu, tehničku i organizacijsku podlogu za povezivanje sadašnjih i bivših studenata. Na kraju je prof. dr. sc. Mario Šafran zahvalio sugovornicima na zanimljivom razgovoru istaknuvši kako će Savez nastaviti pružati podršku i platformu za daljnju suradnju i produbljivanje veza s bivšim studentima, a u cilju jačanja ugleda i imena Sveučilišta u Zagrebu te širenja svijesti u hrvatskom društvu o alumni ideji i kulturi kao obliku društveno odgovornoga ponašanja. Zahvalio je rektoru Borasu na podršci koju daje radu Saveza i potpomaganju održavanja alumni događanja te je najavio da će u organizaciji Saveza 5. travnja biti održana hibridna radionica o mogućnostima financiranja alumni aktivnosti iz sredstava EU fondova.

Cijelu snimku razgovora možete pogledati OVDJE.Top