Vijest
01.05.2016

20. jubilarna Tehnologijada u Rovinju

U organizaciji Metalurškoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Sisak) od 2. do 8. svibnja 2016. održava se 20. međunarodna studentska manifestacija Tehnologijada.
Tehnologijada je jedina manifestacija ovakvoga tipa koja na jednom mjestu okuplja mlade tehnologe i inženjere iz Hrvatske i regije. Ova je manifestacija platforma za razmjenu znanja i iskustava, jačanje suradnje među fakultetima, stvaranje kontakata te osmišljavanje novih projekataTehnologijada tako predstavlja plodno tlo za praktičnu primjenu općeprihvaćenoga modela suradnje na relaciji akademska zajednica-student-industrija na kojem su bazirana sva moderna gospodarstva svijeta. 

Na ovogodišnjoj Tehnologijadi okupljaju se studenti s osam fakulteta tehnološko-inženjerskoga usmjerenja, koji svoja znanja i vještine prezentiraju u znanstvenom i sportskom dijelu. Na manifestaciji sudjeluju studenti sa triju hrvatskih i jednoga slovenskoga sveučilišta (Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Osijeku, Univerza v Ljubljani), dok su na dosadašnjim Tehnologijadama gostovali i studentski predstavnici srodnih fakulteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije.

   Povijest Tehnologijade

Osnovni je cilj Tehnologijade potaknuti suradnju i mobilnost studenata fakulteta sudionika, jačati veze među mladim tehnolozima u regiji razmjenom znanja, iskustava i postignuća te postaviti temelje za kvalitetnu suradnju budućih stručnjaka s fakultetima, čime se dugoročno utječe na unaprijeđenje industrijskoga sektora.

U sportskom dijelu manifestacije studenti se natječu u sedam sportova (šah, mali nogomet, odbojka, plivanje, košarka, trčanje i stolni tenis) te 12 disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji, a ukupno se za vrijeme trajanja Tehnologijade odigra preko 120 službenih utakmica. Studenti zalaganjem, predanošću i uloženim trudom brane boje svojih fakulteta, pridržavajući se načela fair-play igre te tako razvijaju natjecateljski duh, a ujedno ih se potiče na kontinuirano bavljenje sportom. 

Znanstveni dio svake godine iznjedri više od 50 vrsnih znanstvenih radova izrađenih na fakultetima-sudionicima iz područja zaštite okoliša, prehrambenoga, kemijskoga i biokemijskoga inženjerstva, održivoga razvoja, ekoinženjerstva, nutricionizma, zaštite i razvoja materijala i sl. Studenti radove izlažu pred stručnim povjerenstvom, a po završetku Tehnologijade se izrađuje zbornik svih prezentiranih radova koji predstavlja građu za daljnja znanstvena istraživanja na fakultetima-sudionicima.

Sveučilište u Zagrebu svesrdno podržava ovo događanje, a fakulteti-sudionici 20. međunarodne Tehnologijade su:

  1. Metalurški fakultet (Sveučilište u Zagrebu)
  2. Prehrambeno —biotehnološki fakultet (Sveučilište u Zagrebu)
  3. Tekstilno—tehnološki fakultet (Sveučilište u Zagrebu)
  4. Grafički fakultet (Sveučilište u Zagrebu)
  5. Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (Sveučilište u Zagrebu)
  6. Kemijsko — tehnološki fakultet (Sveučilište u Splitu)
  7. Prehrambeno —tehnološki fakultet (Sveučilište u Osijeku)
  8. Fakultet za kemijo in kemijsko tehnologijo (Sveučilište u Ljubljani)

 Top