Vijest
10.11.2017

Sveučilišta ključna u promicanju suradnje i izgradnji prosperiteta u regiji - zaključak Dunavske rektorske konferencije

Na Sveučilištu u Zagrebu održana je trodnevna godišnja Dunavska rektorska konferencija (DRC), na kojoj su sudjelovali rektori i predstavnici sveučilišta iz 14 zemalja. Cilj Konferencije je raspravljati o unaprjeđenju visokoga obrazovanja i suradnje između gotovo 70 sveučilišta u dunavskoj regiji, a ovogodišnja je tema bila odgovornost sveučilišta u promicanju ciljeva EU-ove strategije za dunavsku regiju (EUSDR). U sklopu konferencije održana je i svečana dodjela nagrada najboljim mladim znanstvenicima u dunavskoj regiji za 2017. godinu – Danubius Young Scientist Award, a doc. dr. sc. Tomislav Capuder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu jedan je od 13 nagrađenih znanstvenika.

Rektori i predstavnici sveučilišta iz 14 zemalja dunavske regije (Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine), zajedno s rektorom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damirom Borasom i Predsjednikom DRC-a mag. Friedrichom Faulhammerom, raspravljali su o tome kako unaprijediti visoko obrazovanje, kako promovirati dunavsku regiju kroz istraživanje i razvoj te kako promicati ciljeve strategije Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR).

Dunavska makroregionalna razvojna strategija važan je alat u jačanju dobrosusjedske suradnje i izgradnji prosperiteta u regiji, a obrazovanje tu ima vrlo važnu ulogu. Stoga smo ponosni da je Zagreb domaćin ovako važne konferencije na kojoj ćemo pokriti brojne važne teme vezane uz visoko obrazovanje i pojačati suradnju sveučilišta na konkretnim projektima koji mogu imati značajan utjecaj na dunavsku regiju – izjavio je prof. dr. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, u pozdravnom govoru te je pohvalio ovogodišnjega dobitnika nagrade Danubius Young Scientist Award za Hrvatsku doc. dr. sc.  Tomislava Capudera s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) za njegov ukupan znanstvenoistraživački rad i doprinos Sveučilištu u Zagrebu.

drc_capuder_studeni 2017 drc_dobitnici_studeni2017

Danubius Young Scientist Award nagrada je koja se jednom godišnje dodjeljuje najboljim mladim znanstvenicima u zemljama dunavske regije koje odabire međunarodni tim stručnjaka i članovi Dunavske rektorske konferencije. Gospođa Barbara Weitgruber, generalna direktorica Odjela za znanstvena istraživanja i međunarodnu suradnju Federalnoga ministarstva za obrazovanje i istraživanje Republike Austrije (BMWF), gospođa Maive Rute, zamjenica ravnatelja Zajedničkoga istraživačkoga centra Europske komisije (JRC) i gospodin dr. Erhard Busek, predsjedatelj Instituta za Dunavsku regiju i središnju Europu (IDM), ove su godine dodijelili nagrade znanstvenicima, jednom iz svake zemlje dunavske regije, osim Moldavije, koja ove godine nije prijavila svoje kandidate.

Hrvatski dobitnik nagrade doc. dr. sc. Tomislav Capuder docent je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zavodu za visoki napon i energetiku, a odabran je za najboljega mladoga znanstvenika iz Hrvatske između ostalih vrlo vrijednih kandidata na temelju  doprinosa u istraživanjima i implementaciji naprednih rješenja u području energetike s posebnim naglaskom na održiva niskougljična rješenja. Tu se, uz veliki broj visoko citiranih znanstvenih radova, posebno ističe i projekt 3Smart (Smart Buildings – Smart Grid – Smart City), na kojem je Fakultet elektrotehnike i računarstva  voditelj međunarodnog tima. Ovaj projekt jedan je od najvećih projekata Interreg Danube programa, a usmjeren je na integrirana rješenja pametnog upravljanja energetikom zgrada i mreža.

Ponosan sam što je akademska zajednica prepoznala moj znanstveni rad te mi je iznimna čast primiti ovu vrijednu nagradu. Uvijek je poticaj kada je trud i rad prepoznat, posebno na međunarodnoj razini, a ova nagrada je priznanje da sa svojim timom razvijam odlična i inovativna rješenja u održivoj niskougljičnoj energetici te ohrabrenje da nastavimo i budemo još bolji – izjavio je doc. dr. sc. Tomislav Capuder nakon primitka nagrade Danubius Young Scientist Award.

Osim nagrada mladim znanstvenicima, u sklopu konferencije DRC-a dodijeljena je i nagrada Danubius Award, koja je ove godine pripala prof. Marosu Finki s Tehnološkoga sveučilišta u Slovačkoj.

drc_studeni2017_boras drc_studeni2017_faulhamer
drc_studeni2017_gosti drs_studeni2017_aula

 

 Top