Vijest
24.10.2022

Sudjelovanje na znanstvenoj konferenciji 5. Dani obrazovnih znanosti

U Zagrebu su 19. i 20. listopada 2022. održani 5. Dani obrazovnih znanosti na temu "Kako poticati dobrobit u odgojno-obrazovnom okružju u izazovnim vremenima?". Riječ je o znanstvenoj konferenciji u organizaciji Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu – Centra za istraživanje i razvoj, posvećenoj empirijskim istraživanjima dobrobiti svih sudionika u odgojno-obrazovnim procesima. Program Konferencije obuhvatio je velik broj predavanja na istaknutu temu koje su održali znanstvenici i istraživači u području svih razina obrazovanja.

U sklopu Konferencije izlaganje na temu "Kvaliteta visokoškolske nastave za studente s invaliditetom u okolnostima COVID-19 pandemije" imale su i Valentina Novak Žižić, mag. act. soc. iz Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu, Ana Petak, mag. psych., s Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Lelia Kiš-Glavaš, s Odsjeka za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koje su tijekom srpnja 2022. provele istraživanje čiji je primarni cilj bio opisati obrazovna iskustva i izazove s kojima su se studenti s invaliditetom susretali u akademskom kontekstu tijekom pandemije COVID-19 kao i učinke pandemije na njihov svakodnevni život.

PREZENTACIJA

Istraživanja dobrobiti svih sudionika obrazovnoga procesa imaju poseban značaj u kriznim i izazovnim vremenima koja su u zadnje dvije godine pogodila Republiku Hrvatsku (pandemija COVID-19, potresi), a tijekom kojih se zahtijevala brza prilagodba svih u sustavu. Suočeni i s drugim izazovima koji uključuju ekonomsku neizvjesnost, migracije i ratna zbivanja, tijekom Konferencije poseban je naglasak stavljen na obrazovne institucije koje moraju imati aktivnu ulogu u osiguravanju psihosocijalne dobrobiti i zadovoljstva svih u sustavu.

"Dobrobit sudionika odgojno-obrazovnog procesa podrazumijeva psihološko, socijalno, emocionalno, kognitivno i fizičko funkcioniranje i kompetencije koje je potrebno njegovati i razvijati kako bi se ostvarilo psihičko i fizičko zdravlje te vodio ispunjen i sretan život", stoji na stranici Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.Top