Vijest
03.06.2022

Rektoru Borasu uručeno priznanje počasnoga doktorata Sveučilišta u Mostaru

Prof. dr. sc. Damiru Borasu, rektoru Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak 2. lipnja 2022. uručeno je priznanje počasnoga doktorata Sveučilišta u Mostaru. Najviše priznanje koje Sveučilište u Mostaru dodjeljuje istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama na svečanoj sjednici Senata rektoru Borasu uručio je rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Priznanje je rektoru Borasu dodijeljeno za izniman međunarodni ugled, osobito kao znanstveniku na području informacijskih znanosti, te za suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom Sveučilišta u Mostaru, čijemu ugledu, razvoju, što većoj vidljivosti i prepoznatljivosti neprestano pridonosi.

"Dodjela naslova Doctor Honoris Causa meni kao rektoru Sveučilišta u Zagrebu nije samo priznanje meni osobno nego i priznanje cijelomu Sveučilištu u Zagrebu koje je u svojoj višestoljetnoj povijesti, mijenjajući imena i ustroj, nosilo i ime "Hrvatsko sveučilište" te je bilo i ostalo, a bit će i ubuduće stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokoga školstva, znanosti, kulture i umjetnosti, transfera tehnologije i znanja, društvenih djelatnosti i čuvar hrvatskoga nacionalnog identiteta, čuvar hrvatskoga jezika i čuvar europskih vrijednosti. Danas se, stoga, osjećam ispunjeno i sretno, nadajući se da sam kao profesor, nastavnik i znanstvenik, kao rektor i dekan, ali i kao prijatelj Sveučilišta u Mostaru, svoju misiju dobrim dijelom i ostvario", istaknuo je rektor Damir Boras. Rektor Boras zahvalio je svim profesorima i nastavnicima Sveučilišta u Mostaru s kojima je surađivao, ali i svima ostalima s kojima se susretao i koji su mu svaki boravak u Mostaru učinili lijepim i nezaboravnim.

2022_pocasni doktorat_mostar_boras

"Sudbina je htjela, a vjerujem i odgoj te utjecaj u domu, da dva do tri desetljeća kasnije na Sveučilište u Mostaru dođe još jedan Boras, mlađi, ali nikako manji ili manje značajan u odnosu na ono što je ostavio njegov otac Mile. Bio je to prof. dr. sc. Damir Boras, profesor informacijskih znanosti. Došao je u Mostar kao ugledan ugledan i renomiran profesor, došao je i kao dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i kao rektor istoga tog sveučilišta. Došao je s vizijom i odlučnošću da zajedno sa svojim timom utemelji studij informacijskih znanosti na Filozofskome fakultetu. I ne samo da ih je osnovao nego taj studij godinama afirmira, neprestano predajući i radeći sa svojim studentima i kolegama. Svoje znanje prenosi i polaznicima doktorskih studija. Jednom riječju, vizionar i utemeljitelj, Damir Boras profesor je koji ispunjava sve akademske zadatke koji su mu povjereni", kazao je nazočnima rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić.

2022_pocasni doktorat_mostar_boras

Stručno povjerenstvo, koje je imenovano za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnoga doktorata Sveučilišta u Mostaru, činili su prof. dr. sc. Ivica Musić, predsjednik Povjerenstva, te članovi prof. dr. sc. Marin Milković, prof. dr. sc. Marko Odak, prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić te prof. dr. sc. Iko Skoko. 

Rektor Boras objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih radova, knjiga i srednjoškolskih i visokoškolskih iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, programiranja, e-učenja, računalne obradbe teksta i jezika, leksikografije i enciklopedistike. Znanstveno djelovanje prof. dr. sc. Damira Borasa potkrijepljeno je i odgovarajućim odjekom u znanstvenim časopisima pa, iako se pretežno bavi relativno uskim područjem računalne obradbe hrvatskoga jezika, ima znatan broj citata. Bio je mentorom triju znanstvenih magisterija i 38 doktorata znanosti, a devet je studenata uz njegovo mentorstvo dobilo Rektorovu nagradu.

2022_pocasni doktorat_mostar_boras

Izvor: Sveučilište u MostaruTop