Vijest
08.03.2016

Mjesec frankofonije 2016.

Mjesec frankofonije (Mois de la Francophonie) slave svi frankofoni i frankofili u Hrvatskoj tijekom cijeloga ožujka, a organiziran je na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Međunarodne organizacije za frankofoniju sa sjedištem u Zagrebu: Belgije, Kanade, Francuske, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Švicarske. Potporu događanjima pružaju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, francuske alijanse u Hrvatskoj i brojne druge hrvatske udruge i kulturne institucije. Dan frankofonije obilježava se svake godine 20. ožujka.

Središnji je događaj ovogodišnjega Mjeseca frankofonije u Hrvatskoj koncert pjevačice i akordeonistice Marion Sila u organizaciji pet francuskih alijansi u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Dubrovniku, uz potporu Zaklade Francuske alijanse i Francuskoga veleposlanstva u Hrvatskoj. Zagrebački koncert održat će se 16. ožujka u 20.30 u Klubu Sax.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Mjesec frankofonije Sveučilište u Zagrebu predstavit će se dvama događanjima:
- u utorak 15. ožujka 2016. u 11 sati na Filozofskom fakultetu organizira se tematski susret frankofonih veleposlanika s nastavnicima i studentima studijske grupe za francuski jezik i književnost Odsjeka za romanistiku
- u petak 18. ožujka 2016. u 13 sati Akademija likovnih umjetnosti organizira događanje Frankofoni dan na ALU.

U Mjesecu frankofonije Akademija likovnih umjetnosti ujedno je i jedan od suorganizatora retrospektive redateljice Chantal Akerman koja će se potkraj ožujka i na početku travnja održati u Zagrebu (kino Tuškanac) i u Rijeci (Art-kino). Brojni hrvatski gradovi (Zagreb, Dubrovnik, Kaštela, Koprivnica, Korčula, Kršan, Lipik, Osijek, Pula, Rijeka, Samobor, Solin, Split, Varaždin i Zadar) obilježit će Mjesec frankofonije s više od 150 događanja (filmovi, predstave, izložbe, koncerti, predavanja, natječaji…).        

Kalendar događanja

O frankofoniji:
Frankofonija je francuski izraz kojim se označavaju zemlje u kojima se koristi francuski jezik ili gdje postoji značajna pripadnost francuskom jeziku ili kulturi. Međunarodna organizacija za frankofoniju (Organisation internationale de la Francophonie - OIF), u kojoj je Hrvatska od 2004. pridruženi član, okuplja te zemlje te nastoji razviti aktivnu solidarnost među njima s francuskim jezikom kao poveznicom. Važne smjernice misije OIF-a danas su promicanje francuskoga jezika, ali i kulturne i jezične raznolikosti, podupiranje obrazovanja na svim razinama, promicanje mira, demokracije i ljudskih prava kulturnim dijalogom te razvoj suradnje u službi održivoga razvoja.

logo_frankofonija2016Top