Vijest
13.07.2021

49. hrvatski seminar za strane slaviste

U ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku otvoren je 49. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole Sveučilišta u Zagrebu. Prvi seminar Slavističke škole održan je u Dubrovniku 1972., s kojim je i službeno započela s radom, nastojeći prvenstveno potaknuti i promicati poznavanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture među stranim studentima slavistike te među znanstvenicima i nastavnicima u inozemstvu, sveučilištima i institutima. Središnja tema jednotjednoga programa, koji će trajati do nedjelje, 22. kolovoza, je Binarnost i suprotnosti u hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi.

Svečanost otvaranja, kojom je službeno započeo Seminar za strane slaviste, vodio je dr. sc. Igor Marko Gligorić. Nazočne je u ime gradonačelnika Grada Dubrovnika pozdravila Ana Hilje, pročelnica Upravnoga odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, zaželjevši im uspješan rad i ugodan boravak.

S obzirom da je Zagrebačka slavistička škola posebna djelatnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, većina profesora koji sudjeluju u njezinu radu dolazi s toga fakulteta. U ime dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenka Jurkovića prisutnima su se obratili prodekan za poslovanje Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić i prodekanica za nastavu i studente prof. dr. sc. Ivana Vidović Bolt.

Frano Hartman, voditelj Poslijediplomskoga centra u Dubrovniku i dugogodišnji domaćin Škole naglasio je kako je zgrada oduvijek bila namijenjena potpori akademskim projektima i međunarodnoj suradnji. Također je pozvao polaznike Seminara da upoznaju sve posebnosti Grada te im zaželio uspješan rad.

Na kraju se sudionicima i gostima obratila voditeljica Zagrebačke slavističke škole izv. prof. dr. sc. Tatjana Pišković. Pozdravljajući sudionike, ukratko je predstavila program koji se temelji na konverzacijskim predavanjima, književnim i jezičnim seminarima i prožeminarima te nizu znanstvenih predavanja. Program se nadopunjuje upoznavanjem dubrovačkih znamenitosti i kulturnih događanja. Obradila je temu seminara, binarnih datoteka i suprotnosti. Zahvalila je svojim najbližim suradnicima, zamjenici doc. dr. sc. Lani Molvarec, programskoj tajnici škole doc. dr. sc. Ivi Nazalević Čučević i voditeljici književno-kulturnoga dijela programa izv. prof. dr. sc. Maši Kolanović, financijskim pokroviteljima Škole, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu kulture i medija, Sveučilištu u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.Top