Vijest
10.07.2024

Sveučilište u Zagrebu ugostilo izaslanstvo Tehnološkoga instituta Beijing

U zgradi Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL) 8. srpnja 2024. održan je sastanak izaslanstva Tehnološkoga instituta Beijing i predstavnika Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je sastanka bio jačanje suradnje između dviju institucija, kao i stvaranje okvira za sklapanje bilateralnih sporazuma u svrhu razmjene studenata i iniciranja potencijalnih zajedničkih aktivnosti i inicijativa.

Kinesko je izaslanstvo predvodila direktorica Ureda za međunarodnu suradnju i internacionalne studente dr. sc. Wang Ying koja je suradnicama Zong Xin i Jiang Wangziwei predstavila Tehnološki institut Beijing.

Uz prorektora za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju prof. dr. sc. Juricu Pavičića, predstavnici Sveučilišta u Zagrebu na sastanku bili su prodekanica za studente Fakulteta elektrotehnike i računarstva izv. prof. dr. sc. Ana Sušac, prodekan za nastavu Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Krešimir Grilec i prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Zvjezdana Findrik Blažević. Sastanak je organiziran u sklopu aktivnosti Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu te su mu nazočili njegovi voditelji prof. Yang Haiyan i Krešo Jurak.

Tehnološki institut Beijing osnovan je 1940. godine kao prvo znanstveno i inženjersko sveučilište u Kini. Sastoji se od 22 profesionalne škole, sedam visokih škola i osam obrazovno-istraživačkih institucija na kojima studira oko 30 000 studenata na studijima u devet znanstvenih disciplina. Institut djeluje na pet kampusa te je posebice usmjeren na internacionalizaciju, zbog čega dio studija izvodi na engleskom jeziku.

Sudionici sastanka usuglasili su se kako će se u sljedećem razdoblju, u svrhu daljnjega razvoja suradnje između Tehnološkoga instituta Beijing i Sveučilišta u Zagreb, posebno usmjeriti na jačanje mobilnosti, poticanje zajedničkih projekata, pokretanje programa ljetnih škola i organizaciju konferencija. Također, dogovoreno je da će se na temelju održanoga sastanka osnovati nekoliko programskih grupa koje će zajednički osmisliti modele potencijalne suradnje te konkretne aktivnosti. Tijekom sastanka prorektor Pavičić posebno je istaknuo sudjelovanje Sveučilišta u Zagrebu u alijansi UNIC, što također može biti jedan od okvira suradnje između dviju institucija.Top