Vijest
08.07.2024

Održana Skupština Saveza ALUMNI UNIZG i Alumni priča: Diploma s olimpijskim potpisom

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 4. srpnja 2024. održana je Skupština Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – ALUMNI UNIZG, nakon čega je uslijedila Alumni priča pod nazivom Diploma s olimpijskim potpisom

Na početku događanja okupljene je pozdravio predsjednik Saveza prof. dr. sc. Mario Šafran te zahvalio Upravi Medicinskog fakulteta na gostoprimstvu. Skupu se potom obratila prodekanica za nove studijske programe i osiguranje kvalitete Medicinskoga fakulteta izv. prof. dr. sc. Lana Škrgatić te istaknula da Savez ima ključnu ulogu u povezivanju sadašnjih i bivših studenata, čime se dodatno osnažuje akademska zajednica. „Olimpijski sportski uspjesi rezultat su izvrsnosti i potpune predanosti radu, a pojedinci koji uspiju paralelno razviti i akademsku karijeru zaista su najbolji od najboljih te bismo im svi trebali pružiti puno veću podršku“, rekla je profesorica Škrgatić.

U radnom dijelu sjednice prof. dr. sc. Mario Šafran podnio je izvješće o radu Predsjedništva Saveza za razdoblje od srpnja 2023. do srpnja 2024. Govoreći o ostvarenim aktivnostima Saveza u protekloj godini u svome se izvješću posebno osvrnuo na izdavanje Glasnika na hrvatskom i engleskom jeziku, projekt dodjele e-adresa s alumni domenom te ciklus Alumni priča. Također, članove Saveza izvijestio je o projektu prikupljanja poruka istaknutih alumna koje će se koristiti u promotivne svrhe. Taj je projekt pokrenut u svrhu jačanja prepoznatljivosti i privlačenja novih studenata. Na kraju svoga izlaganja prof. dr. sc. Mario Šafran naglasio je da „Savez svojim djelovanjem kontinuirano pruža podršku sastavnicama Sveučilišta te alumni udrugama u zemlji i svijetu.“

U nastavku događanja održana je Alumni priča pod nazivom Diploma s olimpijskim potpisom. U panelu su sudjelovali predsjednica Komisije za dualnu karijeru u sportu Hrvatskoga olimpijskoga odbora prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica, specijalist ortoped i osvajač brončane olimpijske medalje u osmercu izv. prof. dr. sc. Tomislav Smoljanović i operativna menadžerica i osvajačica brončane olimpijske medalje u taekwondou Martina Zubčić Dušak. Razgovor je moderirao prof. dr. sc. Veljko Đorđević.

Govoreći o važnosti uvođenja djece i mladih u sport i sportske aktivnosti od najranije dobi, prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica istaknula je kako je na sveučilišnoj razini potrebno dodatno osnaživati ulogu sporta i stvarati preduvjete za uravnoteženu i uspješnu dualnu karijeru studenata sportaša. Pritom bi sustav trebao prepoznavati i vrednovati ne samo postignuća studenata vrhunskih sportaša nego svih kategorija studenata koji se bave sportom. Također, naglasila je nužnost ulaganja u sportsku infrastruktura na Sveučilištu u Zagrebu koja ne zadovoljava trenutne potrebe. „Često sportaše slavimo zbog njihovih postignuća, ne uzimajući pritom u obzir kako svi zajedno imamo obvezu stvoriti preduvjete za njihovo uspješno studiranje i bavljenje sportom“, rekla je profesorica Caput-Jogunica.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Smoljanović, alumnus Medicinskoga fakulteta, prisjetio se svoga studija te aktivnoga bavljenja veslanjem i osvajanja brončane medalje u osmercu na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine. Istaknuvši važnost bavljenja sportom te usklađivanja studijskih i sportskih obveza rekao je kako vrhunski sport pojedincu omogućuje pomicanje vlastitih granica. „Sport te također nauči gubiti, izgrađuje karakter te daje mogućnost da se ispitaju vlastite granice.“

Alumna Ekonomskoga fakulteta Martina Zubčić Dušak osvojila je brončanu medalju u teakwondou na Olimpijskim igrama održanima 2008. godine u Pekingu. Kao najmlađa osvajačica olimpijske medalje za Hrvatsku te prve hrvatske olimpijske medalje u teakwondou osvrnula se na proces prelaska iz svijeta sporta na tržište rada. „Važno je omogućiti sportašima da tijekom aktivnoga bavljenja profesionalnim sportom steknu radno iskustvo.“ Govoreći o izazovima i ograničenjima s kojima se sportaši susreću tijekom školovanja, posebno je naglasila nužnost da obrazovni proces za studente sportaše bude fleksibilniji.

Skup je zaključio profesor Đorđević istaknuvši važnost njegovanja osjećaja pripadnosti svojemu Sveučilištu među alumnima. „Budite ponosni na instituciju na kojoj ste stekli obrazovanje i koja vam je pružila temelj za vaš daljnji profesionalni razvoj“, rekao je.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je ansambl Greenhill Club pod ravnanjem prof. dr. sc. Brune Baršića, predsjednika Udruge bivših studenata i prijatelja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – AMAMUZ.

Snimku Alumni priče možete pogledati OVDJE.

Snimku Skupštine Saveza ALUMNI UNIZG možete pogledati OVDJE.
Top