Vijest
25.06.2024

Izaslanstvo Shandong Jiaotong sveučilišta posjetilo Sveučilište u Zagrebu

U ponedjeljak 24. lipnja 2024. Sveučilište u Zagrebu posjetilo je izaslanstvo Shandong Jiaotong sveučilišta iz Kine.

Uz predsjednika Sveučilišnoga vijeća Shandong Jiaotong sveučilišta Wanga Huanbina, kinesku su delegaciju činili direktor Ureda za međunarodnu suradnju toga Sveučilišta Ma Yu te dekan Međunarodne škole Liu Chunguang.

Uz prorektora za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Juricu Pavičića, na sastanku su sudjelovali predstavnici Građevinskoga fakulteta – dekan prof. dr. sc. Domagoj Damjanović, prodekan za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Tomislav Kišiček, pročelnik Katedre za željeznice izv. prof. dr. sc. Ivo Haladin i dr. sc. Katarina Vranešić, te predstavnik Fakulteta prometnih znanosti doc. dr. sc. Dario Babić. Sastanak je organiziran u sklopu aktivnosti Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu te su mu nazočili njegovi voditelji prof. Yang Haiyan i Krešo Jurak.

Na zajedničkom sastanku razmotrene su mogućnosti razvoja suradnje između dvaju sveučilišta, posebice s Građevinskim fakultetom i Fakultetom prometnih znanosti, s obzirom da je Shandong Jiaotong sveučilište posebno orijentirano na obrazovanje budućih stručnjaka u području prometnoga inženjerstva. Riječ je o sveučilištu koje se sastoji od ukupno 16 ustrojbenih jedinica (škola) na kojima studira oko 23 000 studenta, a djeluje na čak četirima kampusima te ima velik broj laboratorija, između ostaloga, nacionalni laboratorij za transportnu industriju.

Istaknuvši kako Republiku Hrvatsku u razdoblju od sljedećih pet do deset godina očekuju velika ulaganja u rekonstrukciju postojeće željezničke infrastrukture te izgradnju nove, predstavnici Sveučilišta u Zagrebu na sastanku su posebno istaknuli nužnost razmjene iskustava i dobrih praksi s predstavnicima međunarodnih partnera koji u tome području ostvaruju iznimne rezultate. S obzirom da znanstvenici Sveučilišta u Zagrebu sudjeluju u pokretanju i realizaciji različitih projekata vezanih uz transport i željezničku infrastrukturu, suradnja s inozemnim stručnjacima zasigurno će pridonijeti jačanju cijeloga područja inženjerske struke u RH. Također, predstavnici Građevinskoga fakulteta posebno su istaknuli kako je u tijeku izgradnja Centra za istraživanje i razvoj sigurnoga i održivoga okoliša kao prvoga takvoga objekta u sklopu Znanstveno-učilišnoga kampusa Borongaj koji će kao centar izvrsnosti raditi na različitim znanstveno-istraživačkim i razvojnim projektima, što uključuje i područje inženjerstva i transporta u širem smislu.

Sudionici sastanka usuglasili su se kako će se u sljedećem razdoblju usmjeriti na razvoj modela za međusobnu razmjenu studenata i nastavnika, prvenstveno kraćih programa mobilnosti i sudjelovanja na ljetnim školama. Također, predsjednik Sveučilišnoga vijeća Shandong Jiaotong sveučilišta Wang Huanbin uputio je službeni poziv predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu na međunarodni skup koji će se pod nazivom China-CEEC Local Leaders' Meeting – China-CEEC Local Cooperation for the Future u listopadu ove godine održati u gradu Yantai, u kineskoj provinciji Shandong.Top