Vijest
13.06.2024

Rekordan broj zlatnih medalja na "UniSportHR Finalsu" - čak 22!

U Poreču je od 30. svibnja do 2. lipnja 2024., u najvećem obujmu do sad, održana završnica državnih sveučilišnih sportskih prvenstava UniSport Finals u organizaciji Hrvatskoga akademskog sportskog saveza. Na događanju je nastupilo preko 1300 studenata s 19 hrvatskih sveučilišta i veleučilišta. Natjecateljski program odvijao se u 12 sportova i to na 8 sportskih borilišta. Najuspješniji su bili studenti najuspješnijega sportskog sveučilišta u Europi - Sveučilišta u Zagrebu!

U četiri su se dana pratila natjecanja u 12 sportova: futsalu, rukometu, košarci, odbojci, nogometu, tenisu, stolnom tenisu, badmintonu, košarci 3x3, odbojci na pijesku, šahu i e-sportu. Njih 11 se održalo posebno u konkurenciji studentica i studenata, dok se e-sport održao u četiri discipline, što ukupno broji 26 sportskih natjecanja.

Od 26 natjecanja, naši unisportaši osvojili su čak 22 zlatne medalje i to u: ženskoj i muškoj konkurenciji u badmintonu, ženskom futsalu, ženskoj i muškoj košarci, ženskoj i muškoj košarci 3x3, ženskom i muškom nogometu, ženskoj i muškoj odbojci, ženskoj i muškoj odbojci na pijesku, ženskom rukometu, ženskom i muškom stolnom tenisu, muškom tenisu, ženskom šahu, e-sportu u 4 discipline te dvije srebrne u muškom tenisu i šahu te jednu brončanu medalju u muškom rukometu.

Osim vrhunskih ekipnih rezultata naših sportaša, valja se pohvaliti i individualnim nagradama koje su ostvarile naše studentice i studenti. Čak 11 pojedinačnih nagrada otišle su za Zagreb; Lovro Ciglar dobio je nagradu za najboljeg igrača futsal lige; dok su titule najboljih igrača i igračica nagradama MVP podijeljene sljedećima: Lara Lucić (futsal), Martin Klepo i Marija Soldo (košarka), Fran Došen i Nika Mateković (košarka 3x3), Jan Bajan i Ana Kalaj (nogomet), Rita Bogati Pantelić i Karlo Jakovac (odbojka) te Josipa Bebek (rukomet).

U vatrenoj atmosferi koju na tribinama sportskih borilišta bodreći jedni druge za vrijeme nastupa, naši su studenti još jednom nadmašili sami sebe. Napravili su izvrsnu uvertiru pred nadolazeće Europske sveučilišne igre Debrecen – Miškolc 2024. i pokazali snagu UniSport Zagreb sportskoga sustava i sportsku dominaciju na gotovo svim terenima. Osim pokazanih sportskih rezultata, treba čestitati i našim studentima na fair play igri, navijanju i bodrenju jednih drugih. Nadamo se da će Poreč pamtiti po lijepim trenutcima koje samo akademski sport može proizvesti, stvarajući nova prijateljstva te nezaboravna iskustva na terenu i izvan njega.

Futsal - žene

Košarka - muški

 

Nogomet - muški

 

Odbojka na pijesku - žene

 

Rukomet - žene

 

Stolni tenis

Sudionici su, osim Sveučilišta u Zagrebu, bili: Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, Veleučilište Ivanić-Grad, Veleučilište u Karlovcu, Sveučilište u Dubrovniku, Veleučilište Edward Bernays, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, Sveučilište VERN, Hrvatsko Katoličko Sveučilište, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Međimursko veleučilište u Čakovcu i Veleučilište u Rijeci.

Uz natjecateljski program, u sklopu događanja održano je drugo izdanje međunarodne znanstvene konferencije 4 Healthy Academic Society. Konferencija se ove godine fokusirala na teme tjelesnoga i mentalnoga zdravlja te tjelesnoga vježbanja usmjerenog na zdravlje. Na konferenciji, kojoj je glavna organizatorica bila dopredsjednica Zagrebačkoga akademskog sportskog saveza Sanja Ćurković, sudjelovali su i prof. dr. sc. Jasenka Ostojić, prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Zagrebačkog akademskog sportskog saveza Davor Pavlović i prodekan za međunarodnu suradnju, osiguranje i unapređenje kvalitete Kineziološkog saveza Ivan Segedi.Top