Vijest
21.05.2024

Izaslanstvo Državnoga sveučilišta Indiana posjetilo Sveučilište u Zagrebu

U petak 17. svibnja 2024. Sveučilište u Zagrebu posjetilo je izaslanstvo Državnoga sveučilišta Indiana iz Sjedinjenih Američkih Država. Izaslanstvo je predvodila prof. Melinda Roberts, dekanica Visoke škole za znanost i umjetnost Državnoga sveučilišta Indiana koja se s kolegama prof. Jamesom M. Gustafsonom, prof. Rustyjem Gonserom, prof. Chadom Witkemperom, prof. Craigom Moreheadom i dr. Chrisom McGrewom susrela s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu.

Uz prorektora za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju prof. dr. sc. Juricu Pavičića, na sastanku su sudjelovali rukovoditeljica Središnjega ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. phil. Branka Roščić te predstavnici osam sveučilišnih sastavnica: prodekanica za investicije i razvoj Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta prof. dr. sc. Ivančica Ternjej, prodekan za međunarodnu suradnju, osiguranje i unapređenje kvalitete Kineziološkoga fakulteta izv. prof. dr. sc. Ivan Segedi, prodekan za međunarodnu, međufakultetsku i međusveučilišnu suradnju Akademije dramske umjetnosti doc. dr. sc. Goran Pavlić, voditelj Ureda za međunarodnu suradnju, istraživanje i projekte Fakulteta političkih znanosti Miroslav Petrović, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Ekonomskoga fakulteta Suzana Karabaić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Filozofskoga fakulteta Tamara Šveljo, dr. sc. Damir Vučić s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, red. prof. art Aida Bukvić s ADU i Filip Matović iz Ureda za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Akademije likovnih umjetnosti.

Na zajedničkom sastanku razmotrene su daljnje mogućnosti razvoja postojeće dugogodišnje suradnje između dvaju sveučilišta koja se temelji na sporazumu sklopljenom još 2017. između rektora Sveučilišta u Zagrebu i predsjednika Državnoga sveučilišta Indiana, kao i pojedinačnih sporazuma sklopljenih sa sastavnicama tijekom prethodnih godina.

Posebno dobru suradnju Državno sveučilište Indiana ostvaruje primjerice s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu tijekom posljednjih dvadesetak godina. Ta se suradnja prvenstveno temelji na razmjeni studenta kroz model kratkoročne mobilnosti u trajanju od dva tjedna. Do 2017. suradnja se ostvarivala u području kriminologije, a u međuvremenu je proširena i na druge odsjeke ERF-a i partnerskoga sveučilišta. Prema modelu reciprociteta, ove godine tijekom svibnja na ERF-u će boraviti grupa od 10 američkih studenata.

Sudionici sastanka održanoga na Sveučilištu usuglasili su se kako će u sljedećem razdoblju posebno usmjeriti na dodatno jačanje mobilnosti, poticanje zajedničkih multidisciplinarnih projekata te pokretanja programa ljetnih škola.

U okviru svojega službenoga boravka u Hrvatskoj, američko izaslanstvo posjetilo je dan prije, 16. svibnja Fakultet organizacije i informatike u Varaždin,u na kojemu su sudjelovali u programu Dana međunarodne suradnje.Top