Vijest
21.05.2024

Na Sveučilištu u Zagrebu svečano otvorena izložba "Šangaj – grad budućnosti"

U predvorju svečane dvorane Sveučilišta u Zagrebu, u zgradi Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe, u ponedjeljak 20. svibnja 2024. otvorena je izložba Šangaj – grad budućnosti.

Riječ je o izložbi koja donosi šezdesetak fotografija prikazanih na velikim panelima koje govore o Šangaju kao gradu budućnosti. Izložba donosi uvid u transformaciju Šangaja kao globalnoga lidera u urbanom razvoju, tehnologiji i kulturi s posebnim fokusom na izvrsnost u područjima kao što su tehnologija pametnih gradova, održivo urbano planiranje i kulturna integracija. Izložba se ostvaruje se u okviru suradnje između Zagreba i Šangaja kao dvaju prijateljskih gradova, a prethodila joj je izložba koju je Hrvatska turistička zajednica organizirala u Šangaju u travnju 2024.

Izložbu su otvorili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić zamjenica gradonačelnika Grada Šangaja gospođa Liu Duo u nazočnosti visokih uzvanika i suradnika te predstavnika akademske zajednice.

U ime organizatora izložbe nazočnima su se obratili zamjenik glavnoga ravnatelja Gradske uprave za kulturu i turizam u Šangaju Jin Lei i prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jurica Pavičić.

Izrazivši zahvalnost svima koji su pridonijeli dobrim odnosima između dvaju gradova i visokoobrazovnih institucija u dvjema državama, zamjenik glavnoga ravnatelja Gradske uprave za kulturu i turizam u Šangaju Jin Lei istaknuo je da su Šangaj i Zagreb gradovi prijatelji već 44 godine.

„Ovaj trajni odnos odražava duboke veze i međusobno poštovanje između naših dvaju gradova. Tijekom desetljeća mnogo smo naučili jedni od drugih, a današnja izložba još je jedan korak na tom trajnom putu suradnje i razmjene.“, rekao je Jin Lei. Također, posebno je naglasio dobru suradnju na svim razinama u području kulture, znanosti i tehnologije, obrazovanja, turizma i trgovine te izrazio nadu kako će se međusobni odnosi i dalje razvijati u sljedećem razdoblju.

Istaknuvši kako Sveučilište u Zagrebu i ugledne institucije u Narodnoj Republici Kini surađuju već dugi niz godina, što je vidljivo i u značajnom broju ugovora te bogatoj mobilnosti, prorektor Pavičić posebno je istaknuo Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu koji djeluje kao obrazovni sveučilišni centar za kineski jezik, kulturu i poslovanje.

Rekavši da se izložba Šangaj – grad budućnosti organizira kako bi predstavnici dvaju gradova i Sveučilišta razmijenili međusobna iskustva, posebice u području razvoja sveučilišnih kampusa u sklopu koncepta sveučilišta budućnosti, prorektor je poručio: „Ova izložba nije samo prilika da pogledamo postignuća Šangaja, već i poziv na uključivanje u smisleni dijalog o budućnosti naših urbanih sredina. Dok razvijamo naš sveučilišni kampus Borongaj, gledamo na moderne kampuse u Šangaju kao na mjesta inspiracije. Šangajska sveučilišta uspješno su integrirala vrhunsku tehnologiju i održive prakse, stvarajući okruženja koja potiču učenje, kreativnost i inovacije. Njihova iskustva dragocjena su nam u procesu razvoja našega kampusa koji će zadovoljiti potrebe budućnosti.“, istaknuo je prorektor.

Domaćin izložbe Šangaj – grad budućnosti je Sveučilište u Zagrebu, a u njezinoj organizaciji sudjeluju Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Gradskom upravom za kulturu i turizam u Šangaju, Agencijom za kulturu u Šangaju, IP Shanghai, Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu i Kinesko-hrvatskom udrugom za kulturu i ekonomsku suradnju.

Izložbu posjetitelji mogu razgledati u utorak i srijedu, 21. i 22. svibnja od 9 do 17 sati.Top