Vijest
07.05.2024

Troje profesora Sveučilišta u Zagrebu dobitnici su nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2023. godinu

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je 29. travnja 2024. u Knjižnici HAZU-a svoj dan i 163. obljetnicu osnutka, a tom su prigodom dodijeljene i nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2023. godinu. Svečanoj sjednici nazočio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, uz ostale visoke uzvanike.

Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dodjeljuju se svake godine za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj, a ovom je prigodom nagrađeno i troje profesora sa sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Uz ostale dobitnike, u području prirodnih znanosti nagradu je dobila prof. dr. sc. Sanja Faivre s Geografskoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za istraživanja koja su znatno unaprijedila metodologiju korištenja algnih vijenaca kao markera morske razine visoke razlučivosti te tako omogućila distinkciju i kvantifíkaciju lokalnih, regionalnih i globalnih procesa koji utječu na relativnu promjenu morske razine.

U području filoloških znanosti nagrađen je prof. dr. sc. Šime Demo s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu za znanstvenu cjelinu označenu nazivom Studije o latinskoj makaronskoj književnosti, koju čine objavljene znanstvene knjige i znanstveni članci u razdoblju 2019. – 2023.

U području glazbene umjetnosti i muzikologije dobitnik je red. prof. Srećko Bradić s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu za skladbu Druga simfonija, praizvedenu 19. listopada 2023. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na koncertu Simfonijskoga orkestra HRT-a u Majstorskom ciklusu, pod ravnanjem Christiana Arminga.

Čestitamo dobitnicima na ovoj prestižnoj nagradi!

Više informacija o ostalim dobitnicima pogledajte ovdje.Top