Vijest
22.02.2024

Građevinski fakultet proslavio svoju 105. obljetnicu

Na Sveučilištu u Zagrebu u velikoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe SEECEL u srijedu 21. veljače 2024. obilježen je Dan Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i 105. obljetnica njegova djelovanja.

Dobrodošlicu gostima zaželio je prof. dr. sc. Domagoj Damjanović, dekan Građevinskoga fakulteta, nakon čega su uslijedili pozdravni govori visokih uzvanika. Prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije prof. dr. sc. Dubravko Majetić koji je Građevinski fakultet opisao s dvije riječi – zajedništvo i izvrsnost: "Zajedništvo je nešto za što trebate imati veliko srce. A veliko srce ste pokazali kad nam je bilo najteže, kada nas je zadesio potres. Prvi ste izašli van na teren, došli na oštećene sastavnice i tješili nas rečenicom koju i danas pamtim - Ovo ćemo sve popraviti, bitno je da nam ljudi nisu stradali. Izvrsni ste pak po pitanju znanstvenog rada, nastave koju organizirate za svoje studente. Izvrsnost naposljetku pokazujete kroz suradnju s gospodarstvom. Mi u tehnici volimo surađivati s gospodarstvom i to je naša jedna od tri osnovne djelatnosti, a tu je Građevinski fakultet sigurno perjanica Sveučilišta u Zagrebu", poručio je prorektor Majetić.

Prof. dr. sc. Vedran Mornar, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, također se zahvalio djelatnicima Građevinskog fakulteta na svemu što su napravili nakon zagrebačkog i petrinjskog posla. Ujedno je izrazio i bojazan da će u budućnosti biti još više "takvog" posla referirajući se na ekološku i energetsku krizu.

Potpredsjednik vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da je još prošle godine iz prezentacije dekana zapamtio iznimnu međunarodnu suradnju fakulteta i s to se eminentnim europskim sveučilištima. Time ovaj fakultet drži korak s najpoznatijim institucijama koje u Europi doprinose razvoju građevinske struke. A to Građevinski fakultet pozicionira kao instituciju od iznimne važnosti za trenutnu situaciju u hrvatskome društvu i hrvatskoj državi, istaknuo je Bačić.

Sjednica je nastavljena prezentacijom dekana o uspjesima i dostignućima Građevinskog fakulteta u protekloj godini. Dekan prof. dr. sc. Domagoj Damjanović u svom se govoru kratko osvrnuo na povijesni razvoj Građevinskoga fakulteta te trenutne izazove s kojima se fakultet susreće, a koji su povezani s cjelovitom obnovom zgrade fakulteta te posljedičnim preseljenjem i djelovanjem na zamjenskim lokacijama.

U posljednje vrijeme postoji povećan interes za upis na prijediplomski studij Građevinskog fakulteta koji je prema ukupnom broju prijava prošle godine bio na 7. mjestu, uzimajući u obzir sve studijske programe u Republici Hrvatskoj. Prijediplomski i diplomski studijski programi Građevinskog fakulteta akreditirani su od strane ugledne njemačka agencija ASIIN, na što je fakultet posebno ponosan. "Sa studentima nastojimo graditi partnerski odnos poticanjem njihovoga aktivnijeg uključivanja u sve procese na fakultetu, uz podršku inicijativama Studentskog zbora u organizaciji raznih edukativnih, društvenih, humanitarnih i sportskih aktivnosti", naveo je dekan Damjanović.

Program je nastavljen dodjelom nagrada zaslužnim studentima i djelatnicima fakulteta te tvrtkama i partnerima s kojima je fakultet u protekloj godini ostvario uspješnu suradnju.

Više o događanju i popis svih nagrađenih možete pročitati na Universitas portalu.Top