Vijest
19.02.2024

Prvi redovni studij japanologije na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu od akademske godine 2024./2025. započinje s provedbom redovitoga prijediplomskoga studija japanologije. S obzirom na dugogodišnje iskustvo u izvođenju programa japanologije (od 2004./2005. godine studij se izvodi kao trogodišnji slobodni studij), te vrsne stručnjake i izvorne govornike sigurno je da će studij privući veliki broj zainteresiranih studenata. 

Počevši s prijediplomskom razinom i kasnijim usavršavanjem na diplomskoj razini, novi studij japanologije svoje će polaznike osposobljavati u standardnom japanskom jeziku, njegovim lingvističkim i društveno-kulturnim osobitostima, podučavati japanskoj povijesti, književnosti, ali i japanskoj kulturi i društvenim odnosima. Znanjem i sposobnostima koje svladavaju na studiju, studenti postaju konkurenti za rad u širokom polju zanimanja poput medija, turizma, podučavanja, prevođenja, industrije i trgovine, diplomacije, kao i radom u različitim područjima kulturne djelatnosti. S obzirom da je riječ o dvopredmentom studiju – japanologiju mogu kombinirati s brojnim drugim studijskim grupama koje nudi Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Povodom pokretanja prvoga redovnoga studija japanologije na Sveučilištu u Zagrebu najavljeno je događanje kako bi se šira javnost upoznala o mogućnostima koje studij nudi. Promocija studija održat će se u subotu 9. ožujka 2024. od 12.30 sati na Filozofskom fakultetu (Ulica Ivana Lučića 3), a očekuje se dolazak prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, rektora Sveučilišta u Zagrebu, predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Grada Zagreba. Program će započeti sadnjom japanske trešnje (sakura) u vrtu Fakulteta, a potom će u Dvorani D7 biti održano i natjecanje u govoru japanskoga jezika. U auli Fakulteta pak bit će organizirano nekoliko izložbi, te radionica origamija, pisanje imena na japanskome, itd.

 Top