Vijest
09.02.2024

Na HVU-u "Dr. Franjo Tuđman" održana Akademska promocija polaznika sveučilišnih studija

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u petak 9. veljače 2024. održana je Akademska promocija polaznika diplomskih i prijediplomskih sveučilišnih studija "Vojnog inženjerstva" i "Vojnog vođenja i upravljanja". Promovirano je ukupno 107 polaznika 15. i 16. naraštaja kadeta diplomskih studija te 15., 16. i 17. naraštaja prijediplomskih studija, od čega je 28 žena te 11 stranih polaznika i to devet polaznika iz Bosne i Hercegovine, jedan polaznik iz Crne Gore te jedan polaznik s Kosova.

Svečanoj promociji nazočio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik Ante Deur, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, generalni vikar Vojnoga ordinarijata don Marko Medo, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, zapovjednik Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-bojnik dr. sc. Slaven Zdilar te dekan HVU-a brigadir dr. sc. Andrija Kozina, te rektor Sveučilišta obrane i sigurnosti prof. dr. sc. Ivica Lučić.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali i bivši zapovjednici Hrvatskoga vojnog učilišta, zapovjednici i predstavnici glavnih zapovjedništava Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu i Zapovjedništva specijalnih snaga te generali Oružanih snaga, predstavnici Vojno-diplomatskoga zbora, prorektori, dekani, prodekani i profesori, časnici, dočasnici, službenici i namještenici Oružanih snaga te svi ostali cijenjeni gosti.

Na početku svečanosti gostima se obratio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-bojnik dr. sc. Slaven Zdilar čestitao je kadetima te zahvalio profesorima i predavačima koji su ih vodili kroz studijske godine, kao i obiteljima i prijateljima koji su ih podržavali na ovom putu, nakon čega je prikazan kratak film o njihovu životu i školovanju.

Uslijedio je govor rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića koji je naglasio kako je ulaganje u znanost upravo investicija u budućnost i da promovirani kadeti predstavljaju stup visokoga obrazovanja i istraživanja u području obrane i sigurnosti. Naglasio je da kadeti svojom marljivošću i ustrajnošću pokazali da su sposobni obnašati časničke dužnosti, ali prije svega da je njihova zadaća čuvati mir i slobodu u domovini i svijetu, te je na kraju rektor odao priznanje njihovom marljivom radu i predanosti i poručio im: "Završili ste važno poglavlje u svojim životima i sada ste dio naslijeđa Sveučilišta u Zagrebu."

Nakon prigodnoga govora rektoru se na pozornici pridružio i dekan HVU-a brigadir dr. sc. Andrija Kozina te je započela ceremonija polaganja prisege akademskih građana, a odmah zatim i svečana dodjela diploma promoventima.

Uslijedio je govor načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja koji je čestitao kadetima na postignuću i akademskom priznanju kazavši kako im ova diploma treba biti poticaj za daljnje uspjehe i napredovanje u Hrvatskoj vojsci. "Kako bi bili spremni suočiti se sa sigurnosnim i drugim izazovima jer se svijet neprestano mijenja, potrebno je primijeniti nove doktrine i taktike, trebate biti osposobljeni, obučeni i kontinuirano proučavati vojnu znanost i umijeće”, istaknuo je admiral Hranj te je zahvalio akademskoj zajednici na doprinosu u uspostavi vojnostudijskih programa za potrebe Hrvatske vojske i Sveučilišta za obranu i sigurnost.

Na kraju je govor održao i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić koji je kadetima i njihovim obiteljima čestitao na promociji te zahvalio na trudu i odabiru da postanu pripadnici Hrvatske vojske.

"Vi ste najbolje što država Hrvatska ima i morate biti ponosni na činjenicu da ste nasljednici pobjedničke Hrvatske vojske”, istaknuo je rekavši kako su Hrvatska vojska, hrvatske kadetkinje i kadeti, koji će u budućnosti voditi Oružane snage, isto kao i ljudi koji danas vode Oružane snage RH, razlog zašto hrvatski narod uvijek ima najviše povjerenja upravo u Hrvatsku vojsku. “Vi ste nasljednici svakog poginulog heroja i svakog preživjelog branitelja koji je svojom hrabrošću, smjelošću i ljubavlju prema domovini izborio neovisnu, slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Vi nosite istu odoru kao što su nosili oni, vi nosite isto znakovlje kao što su nosili oni. Na vas gledamo kao na nekoga koji nosi taj plamen koji je zapaljen 1990. godine dalje u budućnost Hrvatske i hrvatskog naroda”.

Ministar je na kraju u kontekstu specifičnosti vojničkog poziva rekao: “Ovo je poziv, a ne posao. Vi ste taj poziv osjetili i zato ste danas ovdje. Budite domovini vjerni i neka vas na putu koji je pred vama čuva i pazi dragi Bog”, poručio je ministar kadetima. 

Podsjetimo, sveučilišni studiji Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje razvijeni su u suradnji Oružanih snaga RH i Sveučilišta u Zagrebu, a prvostupnike nakon završetka ovih studija čeka posao u postrojbama Oružanih snaga RH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Studij Vojnoga inženjerstva primarno je usmjeren na tehničko područje, a studij Vojnoga vođenja i upravljanja primarno je usmjeren na društveno područje. Oba sveučilišna prijediplomska studija traju osam semestra ili četiri godine. Završetkom ovih studija stječe se akademski naziv prvostupnika izabranoga studijskog programa i prvi časnički čin poručnika.

Za glazbeni dio svečanosti zaslužni su bili Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske i solistica Barbara Suhodolčan.

Izvor fotografija: mrežna stranica MORH-aTop