Vijest
06.02.2024

Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane dolazne studente Sveučilišta u Zagrebu

Od 19. do 23. veljače 2024. Središnji sveučilišni ured za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu (u daljnjem tekstu Središnji ured za međunarodnu suradnju) organizira Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane dolazne studente u ljetnom semestru akademske godine 2023./2024. koji na Sveučilište u Zagrebu dolaze na studentsku razmjenu.

PROGRAM

Većina studenata od njih gotovo 350 na studijski boravak u Zagreb dolazi u sklopu EU-ova programa Erasmus+ mobilnosti za zemlje Europske unije, a koji podrazumijeva reciprocitet broja dolaznih stranih i odlaznih matičnih studenata na studijski boravak u te iste zemlje. Najveći broj studenata dolazi iz sljedećih država EU-a: iz Francuske (59), Njemačke (35) i iz Poljske (22). Vrijednost EU-ova projekta i na natječaju dobivenih bespovratnih sredstava, iz kojih se financiraju odlazne mobilnosti studenata i (ne)nastavnoga osoblja Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2023./24., iznosi više od 5,94 milijuna eura za programske države Europske unije (projekt KA131). Najveći iznos, oko 3,5 milijuna eura, namijenjen je za stipendije studenata Sveučilišta u Zagrebu koji odlaze na studijski boravak u države Europske unije, i to najviše u sljedeće tri države: u Španjolsku (95), Portugal (61) i u Italiju (54).

Tijekom Tjedna dobrodošlice predviđene su razne aktivnosti: stručno vodstvo kulturno-povijesnim središtem grada Zagreba, akademska predavanja na Sveučilištu o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskom obrazovnom sustavu, o hrvatskoj religijskoj baštini te o kulturološkom šoku i akulturaciji. U programu je i orguljaški koncert u crkvi sv. Blaža u Zagrebu te posjet Tehničkomu muzeju Nikola Tesla.

Posebno je još u planu i Dan dobrodošlice 23. veljače 2024., kada će djelatnici Središnjega ureda za međunarodnu suradnju predstaviti Sveučilište u Zagrebu, studijske programe i mogućnosti studiranja na engleskom jeziku. Studentima će biti predstavljena i umjetnička djelatnost te javna događanja koja organiziraju akademije i sastavnice Sveučilišta u Zagrebu koje imaju umjetničku komponentu. Studentima će se obratiti i Ured za sport Sveučilišta u Zagrebu. Croaticum (Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik) dat će pregled učenja hrvatskoga jezika za strance, a hrvatski studenti iz udruge Erasmus Student Network Zagreb (ESN Zagreb) čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju iz EU-ova projekta, održat će prezentaciju za strane studente o studiranju i životu u Zagrebu te će ih upoznati s aktivnostima koje će za njih organizirati tijekom semestra.

Program je u cijelosti financiran iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti.
Top