Vijest
24.01.2024

Noć muzeja na Sveučilištu u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu svake godine već tradicionalno sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja različitim programima kojima se predstavlja bogata sveučilišna povijesna, kulturna i akademska baština.

Potaknuto temom ovogodišnje manifestacije Muzeji i nova publika, Sveučilište u Zagrebu u petak 26. siječnja 2024. u vremenu od 18 do 19.30 sati, u prostoru Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija – SEECEL (Ulica Radoslava Cimermana 88), priprema program pod nazivom Priča o Sveučilištu za studente.

Riječ je o nizu događanja – panel izlaganjima o kulturnoj i znanstvenoj baštini Sveučilišta u Zagrebu, radionici Studentski život u Zagrebu, izložbi o prvom rektoru Matiji Mesiću, različitim digitalnim sadržajima i interaktivnom kvizu kroz koje će se prvenstveno studenti, ali i sveučilišna i šira zajednica, upoznati s poviješću i djelovanjem Sveučilišta.

Ovogodišnji se program Sveučilišta u Zagrebu na Noći muzeja priprema u povodu obilježavanja 355 godina djelovanja Sveučilišta u Zagrebu i 150. godišnjice njegova utemeljenja kao moderne institucije. U novom prostoru Rektorata posjetitelji će stoga doznati više informacija o povijesnom razvoju i djelovanju Sveučilišta u Zagrebu, upoznati se s načinima čuvanja i predstavljanja akademske baštine te sudjelovati u drugim zanimljivim sadržajima.

Panel izlaganja Kulturna i znanstvena baština Sveučilišta u Zagrebu uživo i online donijet će informacije o sveučilišnom arhivu, povijesnim izvorima, umjetničkim predmetima, publikacijama i drugom gradivu, kao i o mogućnostima njegova istraživanja uživo i u digitalnom obliku. Također, u okviru ovoga dijela programa  panelisti Vlatka Lemić, Velimir Veselinović, Igor Vranić, Tatjana Petrić i Hrvoje Mandić, zaposlenici Središnjega ureda za arhivsku građu Sveučilišta, govorit će o temama i zanimljivosti iz sveučilišne povijesti.

Izložba Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Ususret 150. godišnjici – Matija Mesić, prvi rektor Sveučilišta u Zagrebu, ostvarena uz sveučilišnu potporu, izložena je u zgradi SECEEL-a od 23. siječnja 2024. Riječ je o izložbi koja je u prosincu prošle godine publici predstavljena na Filozofskom fakultetu, a sada je originalni postav sastavljen od plakata, tiskovina i virtualnih sadržaja dopunjen izvornim arhivskim dokumentima, insignijama i umjetninama iz fondova i zbirki Sveučilišnog arhiva (Fond Sveučilišta u Zagrebu, Zbirka umjetnina Sveučilišta u Zagrebu, Zbirka tiskovina i publikacija Sveučilišta u Zagrebu). U pripremi izložbe korišteno je gradivo brojnih znanstvenih i kulturnih ustanova – uz gradivo Filozofskoga fakulteta i Arhiva Sveučilišta u Zagrebu, ono je obuhvatilo također i jedinice iz Arhiva HAZU, Arhiva Križevačke biskupije, Nadbiskupijskoga arhiva Đakovo, Državnoga arhiva u Slavonskom Brodu, Državnoga arhiva u Zagrebu, Hrvatskoga državnoga arhiva, Gradskoga muzeja Požega, Muzeja Brodskoga Posavlja te mnoštvo tiskovina i literature. 

Virtualni dio programa sastavljen je sljedećih sadržaja: virtualne izložbe o Sveučilištu, portala Vizbi.UNIZG, filmskih zapisa o povijesti Sveučilišta, Topoteci Sveučilišta u Zagrebu  i Topoteci THEY: LIVE – Studentski život u Zagrebu.

Detaljne informacije o programu dostupne su na službenoj stranici manifestacije Noć muzeja.Top