Vijest
24.01.2024

Svečana dodjela stipendija Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2023./2024.

Svečana dodjela stipendija Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2023./2024. održat će se u četvrtak 25. siječnja 2024. u 14 sati u svečanoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL, Ulica Radoslava Cimermana 88, Zagreb.

Svečanost će započeti intoniranjem himne Republike Hrvatske nakon čega će uslijediti govori visokih uzvanika, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, prorektora za studente, prijediplomske i diplomske studije prof. dr. sc. Borisa Brkljačića i predsjednika sveučilišnoga Povjerenstva za dodjelu stipendija izv. prof. art. Davora Švaića, dekana Akademije dramske umjetnosti.

Studentima stipendistima potom će se obratiti student četvrte godine prijediplomskoga studija Politologija na Fakultetu političkih znanosti Brian Joseph Piplica, višegodišnji dobitnik stipendije Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svojega izlaganja govorit će o tome što  mu znači stipendija Sveučilišta u Zagrebu i kako je pozitivno utjecala na njegov proces studiranja. Na svečanosti će uslijediti zahvala studenata stipendista.

U umjetničkom dijelu programa sudjelovat će studenti dobitnici stipendija Sveučilišta u Zagrebu. Uz glazbeni program koji pripremaju studenti Muzičke akademije, na svečanosti će biti prikazan i isječak iz filma o zajedničkom studentskom radu na pripremi i izvedbi opere koji su snimili studenti Akademije dramske umjetnosti. Također, u predvorju svečane dvorane bit će postavljena umjetnička izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti i studentica Akademije dramske umjetnosti. Voditeljica svečane dodjele stipendija bit će Ida Prester.

Na temelju uvjeta i kriterija Natječaja koji je bio otvoren od 25. listopada do 15. studenoga 2023., Senat je donio Odluku o dodjeli ukupno 520 stipendija Sveučilišta u Zagrebu studentima prijediplomskih, integriranih prijediplomskih i diplomskih te diplomskih studija za ak. god. 2023./2024.

Stipendije Sveučilišta u Zagrebu bit će dodijeljene u ukupno pet kategorija. U kategoriji za izvrsnost (kategorija A) ukupno će se dodijeliti 438 stipendija, u kategoriji stipendija za studente koji studiraju nastavničke studijske programe u području matematike, prirodnih znanosti i informatike – STEM (kategorija B) 6 stipendija, 10 stipendija bit će dodijeljeno uspješnim studentima sportašima (kategorija C), 46 stipendija podzastupljenim i ranjivim skupinama studenata (kategorija D), a 20 stipendija studentima umjetničkoga područja (kategorija E).

Ovogodišnji je Natječaj za dodjelu stipendija potvrđen na Senatu Sveučilišta u Zagrebu i objavljen četiri mjeseca ranije nego prethodnih godina kako bi se studentima financijska potpora isplatila što ranije nakon početka akademske godine.

Također, Sveučilište u Zagrebu povećalo je ukupni iznos stipendije sa 1.500 eura na 1.800 eura (u 10 mjesečnih obroka).

Dodatno, ove je godine u Natječaju preimenovana i proširena D kategorija stipendija na dodatne podzastupljene i ranjive skupine studenata te je osim za studente slabijega socio-ekonomskoga statusa određen broj stipendija namijenjen studentima s invaliditetom, studentima s djecom i studentima iz alternativne skrbi.

Unaprjeđenje pristupa visokom obrazovanju podzastupljenim i ranjivim skupinama te uklanjanje prepreka pri ulasku u sustav jedan je od ciljeva Nacionalnoga plana za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokoga obrazovanja u RH, a stipendiranje ovih skupina jedna je od mjera koja tome svakako pridonosi. Time Sveučilište u Zagrebu potvrđuje akademsku izvrsnost te odgovora na društvene potrebe.

Popisi dobitnika stipendija za sve kategorije možete OVDJE.



Top