Vijest
18.01.2024

Sveučilište u Zagrebu proslavilo "Rođendan umjetnosti"

Francuski umjetnik Robert Filliou 17. siječnja 1963. proglasio je milijuntim rođendanom umjetnosti. Na isti datum 2024. godine umjetnici diljem svijeta po šezdeset i prvi put uzastopno su obilježili uspostavljanje "vječne mreže" – svjetske zajednice umjetnika povezanih kreativnim dijalogom.

Nekoliko tisuća posjetitelja prodefiliralo je zgradom Muzičke akademije u Zagrebu gdje je organizirana svečana proslava "Rođendana umjetnosti". Ovaj je projekt zajednički realiziralo umjetničko područje Sveučilišta u Zagrebu u kojem su sudjelovali Muzička akademijaAkademija dramske umjetnostiAkademija likovnih umjetnostiStudij dizajna Arhitektonskog fakulteta i Tekstilno-tehnološki fakultet.

Programske odrednice zagrebačkoga obilježavanja međunarodnoga rođendana umjetnosti bili su načini transfera umjetničke kreativnosti pri kojima sudionici svoje rođendanske darove razmjenjuju s drugim umjetnicima i publikom u slobodnom protoku sadržaja, neopterećeni uobičajenim oblicima predstavljanja – slično načinu koji je priželjkivao tvorac ideje, francuski umjetnik Robert Filliou (1926-1987).

I ove godine zagrebački je program bio izravno uključen u Europsku radiodifuzijsku uniju (EBU) putem dramskoga i glazbenoga programa Hrvatskoga radija i videostreaminga.

A posjetitelji zagrebačke proslave na četiri kata Muzičke akademije dobili su neposredan uvid i pogled izbliza na stvaranje dramskih predstava, igranih i dokumentarnih, djeca su mogla sudjelovati u izradi i snimanju animiranih filmova. Vidjeli smo kako se uvježbavaju glazbene izvedbi, kako nastaju likovni radovi, kreiranje odjeće i izrada kostima, kako se dovršavaju znanstveni radovi u umjetnosti, stvaralački susreti u studiju za snimanje ili na koncertu, u muzeju, u galeriji itd. 

Više možete vidjeti na Universitas portalu.Top