Vijest
16.01.2024

Održana komemoracija za žrtve tragičnoga napada na Filozofskom fakultetu u Pragu

U ponedjeljak 15. siječnja 2024., u organizaciji Veleposlanstva Republike Češke i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je komemoracija za žrtve tragičnoga napada koji se dogodio 21. prosinca 2023. na Filozofskome fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu.

Prof. dr. sc. Petar Vuković, predstojnik Katedre za češki jezik i književnost, započeo je svečanost uvodnom riječi. Studenti Luna Šarić (flauta) i Vili Kušen (gitara) izveli su simfonijsku pjesmu „Vltava“ Bedřicha Smetane iz ciklusa „Moja domovina“, a studentica Kristina Horki pročitala je iskustvo Barbare Kožuljević na studentskoj mobilnosti, ističući toplinu dobrodošlice koju je pronašla na Filozofskome fakultetu u Pragu.

Dekan Filozofskoga fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić izrazio je najdublju sućut obiteljima, prijateljima i kolegama preminulih, naglašavajući zajedništvo u teškim trenucima. Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, uputio je snažnu poruku o važnosti sjećanja na mlade ljude čiji je akademski razvoj prekinut nepravdom.

Nj. E. g. Milan Hovorka, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj, zahvalio se na srdačnoj podršci, naglasivši da nasilje neće pobijediti poštovanje i solidarnost koje šire dva prijateljska sveučilišta u Pragu i Zagrebu.

Program komemoracije završen je neformalnim razgovorom u kojemu su sudjelovali predstavnici Studentskoga zbora, profesori i studenti Filozofskoga fakulteta te predstavnici Veleposlanstva Republike Češke u Hrvatskoj.

 

 Top