Vijest
19.10.2023

Skori završetak obnove zgrade FKIT-a!

Zgrada na Trgu Marka Marulića 19 u Zagrebu obnavljala se po modelu cjelovite obnove što podrazumijeva dovođenje zgrade u stanje potpune građevinske uporabljivosti do razine koju propisuju važeći propisi, norme i pravila struke. Za vrijeme radova, nastava, znanstveni i stručni rad odvijali su se pretežito u druge dvije zgrade Fakulteta na adresama Trg Marka Marulića 20 i Savska cesta 16 te u zamjenskim uredskim prostorima i predavaonicama u Zagrepčanki.

Zgrada je građena od 1927. do 1932. godine prema projektu arhitekta Egona Steinmanna. Od 1991. u najvećoj mjeri ju koristi Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, uz Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U jakom potresu koji se dogodio 22. ožujka 2020. zgrada je pretrpjela znatna oštećenja radi čega su odmah provedene mjere hitne sanacije. Na osnovi prijave na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije 7. srpnja 2021. dodijeljena su bespovratna financijska sredstva za obnovu sveučilišne infrastrukture u okviru projekta oznake FSEU.2021.MZO.025 pod nazivom "Obnova zgrade Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu na adresi Trg Marka Marulića 19 u Zagrebu" (voditelj prof. dr. sc. Ante Jukić).

Ukupna vrijednost projekta (operacije) iznosi 12.987.141,48 € (97.851.617,48 HRK), a podrazumijeva troškove dijela provedenih hitnih sanacija (skup ponuditelja), izrade projektne i tehničke dokumentacije (Interkonzalting d.o.o. i projektantska tvrtka Škoro d.o.o.), izvedbenih radova obnove infrastrukture (MDK GRAĐEVINAR d.o.o.), stručnog nadzora (Interkonzalting d.o.o.), voditelja projekta (igr d.o.o.), preseljenja (Kopilot d.o.o. i MANŠPED d.o.o.) i zakupa zamjenskih prostora, nabave oštećene laboratorijske opreme i namještaja, usluge vanjskih stručnjaka za administraciju i izradu dokumentacije (Key project d.o.o.) te promidžbe i vidljivosti.

Ugovor za izvedbu radova cjelovite i konstrukcijske obnove potpisan je 1. travnja 2022. godine. Planirani završetak građevinskih radova je 31. listopada (ukupna vrijednost 9,8 milijuna eura), dok je planirani završetak provedbe projekta 30. studenoga 2023. 

Operacija je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Fonda solidarnosti Europske unije i Mehanizma za oporavak i otpornost.Top