Vijest
03.10.2023

Rektor o važnim temama obnove, kampusa i smještaju studenata uoči nove akademske godine

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić gostovao je u ponedjeljak 2. listopada 2023. u informativno-mozaičnoj emisiji Prvoga programa Hrvatskoga radija uoči nove akademske godine. Razgovaralo se o obnovi zagrebačkih fakulteta, kampusu Borongaj, studentskim domovima i ostalim studentskim temama.

Rektor Lakušić je rekao da je ove godine bez smještaja u studentskim domovima ostalo tri tisuće studenata dok je pravo ostvarilo njih 6880. S obzirom na taj manjak smještajnih kapaciteta najavio je gradnju novoga doma s tri paviljona. Plan za izgradnju je dvije godine i ovisan je o investicijama resornoga ministarstva, s tim da bi se dokumentacija, koja je vrlo bitna za predlaganje projekta koji bi bio na novoj lokaciji, mogla riješiti od strane Europske investicijske banke i Svjetske banke. U planu je i cjelovita rekonstrukcija studentskoga doma na Lašćini. Također, potrebno je osigurati i određeni broj kapaciteta za strane studente, istaknuo je rektor.

Što se obnove tiče, četrdesetak zgrada zagrebačkih fakulteta je u obnovi koja je u punom jeku te je rektor izjavio da sve ide po planu. Uskoro će studenti biti u učionicama na Agronomskom fakultetu, Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Sljedeće akademske godine trebali bi biti gotovi Učiteljski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Arhitektonski i Geodetski fakultet. U procesu cjelovite obnove je 320 milijuna eura i još 120 milijuna u fazama ugovaranja. „Veliki je izazov u svemu sačuvati izgleda grada Zagreba kako se ne bi remetila kulturna baština“, naglasio je rektor.

Najvažniji od svih projekata je projekt kampusa na Borongaju, ponovio je rektor, gdje je potrebno riješiti prometnu i komunalnu infrastrukturu i tu je potrebna pomoć Grada Zagreba koji je prihvatio da se počne s realizacijom obodnih cesta i tramvajske linije povezivanja kampusa s Vukovarskom ulicom.

Rektor je također najavio i početak rada Centra za stručnu pomoć studentima i za Sveučilište koje broji 68 tisuća studenata zaposlit će se 16 psihologa, 12 njih već od siječnja 2024. S obzirom na sve izazove s kojima se mladi susreću - ovaj model trebao bi biti prepoznat kao važan i od strane drugih sveučilišta.

Cijeli razgovor možete poslušati na mrežnoj stranici Hrvatskoga radija https://radio.hrt.hr/, na poveznici https://radio.hrt.hr/slusaonica/dnevni-ritam, pod odabirom emisije "Nova akademska godina", od 2. listopada 2023.Top